Med örat mot marken på Thomassens Galleri

Vi är på Thomassens Galleri i Göteborg. Men historien börjar tidigare. Året var 2014. På väggen till en högstadieskola i Nyköping dök det upp en graffiti. Det kvinnliga könsorganet var representerat i jättestorlek. I starka färger och mycket uttrycksfullt. Bilden var utmanande och såklart chockerande i ögonen på kommunens representanter. Fortsätt läsa ”Med örat mot marken på Thomassens Galleri”

Kan människor tänka nya tankar?

Jag är fortsatt på Öland. Dagen börjar med att jag tar en fika tillsammans med konstnären och forskaren Magali Ljungar-Chapelon på Himmelsberga museicafé. Över kaffet diskuterar vi en fråga som vi båda har med oss sen gårdagen – Kan man se världen som den är? Eller ser man den alltid genom ett filter, som bestäms av den plats och den tid man lever i? Och varför är detta viktigt? Därför att vi vill kunna ställa frågan: Kan människor tänka nya tankar? Fortsätt läsa ”Kan människor tänka nya tankar?”

Skånekalender

Ja, jag har flyttat. Och jag kommer att sakna vårens, sommarens och den tidiga höstens växlingar som är mycket speciella i Skåne. Enligt min egen skånekalender, finns det magnoliadagar, syrénperioden, rapsveckor, jasminstunder, lindmånad och alla blommornas dagar. Sen har Skåne bärochfruktglädjedagarna, som jag inte vill missa. Det doftar så gott i luften då. Det smakar så sött och friskt när man plockar smultron och vinbär, äpplen och plommon – eller bara tittar på dem. Lysande i augustisolen. Fortsätt läsa ”Skånekalender”

Himmelsberga mellan konst och vetenskap

Jag är på Öland igen. Senast var jag här vid midsommar, och nu körde jag hit igen i förrgår. Jag åkte hit för att gå på en ovanlig träff. På Himmelsberga Museum. En träff mellan forskare och konstnärer. Mellan vetenskap och konst.

Himmelsberga 1
Byggnader i Himmelsberga Radby på Öland (foto Ellington)

Själv är jag forskare. Nån gång ska jag berätta om det. Ni bloggläsare känner mig som en person som gärna berättar om starka upplevelser i livet. Detta mötet mellan vetenskap och konst var en sån stark upplevelse för mig.

Jag ska berätta. Jag ska inte bli mångordig. Fortsätt läsa ”Himmelsberga mellan konst och vetenskap”

Yxnaholma

Yxnaholma 1
Yxnaholma 112 (foto Eliington)

Inlägget innehåller en reklamlänk till Yxnaholma Rum.

På rummet på Yxnaholma vaknar vi klockan nio av en försiktig knackning på dörren. Vi har vaknat ett par gånger på natten. Kanske någon oro på grund av alla framtidsplaner som ligger i den så kallade stöpsleven. Och kanske stördes magens nattro av den lite väl sena middagen på restaurang Jernkällaren i Hörby. Men nu är klockan nio och vi vaknar utsövda av Yxnaholmavärdens vänliga besked att frukosten är färdig. Fortsätt läsa ”Yxnaholma”

FRUKOST UTANFÖR HÖÖR

HÄR I HÖÖR TRÄFFADES VI IDAG OCH VI JOBBAR TILLSAMMANS MED VÅRA PROJEKT. DET ÄR GANSKA VARMT OCH SOLIGT.  I MORGON SKA VI TILL EN VERNISSAGE I MALMÖ. VI DISKUTERAR FÖRSTÅS FRAMTIDEN OCKSÅ.

Arletta: Frågar du mig ifall om jag kommer att sakna Skåne?

Ellington: Jag undrar förstås efter att du har levt här i 10 år?

Arletta: Både ja och nej. Men jag vill förstås berätta om det bästa jag har upplevt här.

Ellington: Låt mig gissa! Stranden och havet kommer du väl att sakna? Fortsätt läsa ”FRUKOST UTANFÖR HÖÖR”

Kärlek, är det att våga se?

kärlek
Dolls in dark (foto: Arletta)

Vad är kärlek? tänkte jag häromkvällen.

Det var när jag läste FlowerAlleys blogginlägg om gullighet och spindlar och kaniner. Är det att gulla med små barn och små kaninungar? Är det att sitta på en restaurang och dricka vin och prata och sen ta en promenad i kvällsljuset genom staden ner längs älven och gå hem och lustfyllt leka kärlekslekar? Ja, det är det väl. Fortsätt läsa ”Kärlek, är det att våga se?”

Pretty, tänkte hon om allt det främmande i världen

Nyss läste jag på bloggen FlowerAlley om vad som är gulligt. Flowers blogg är annorlunda. Hon berättar om vardagliga ting som så många andra. Trädgården förstås. Resor. Drömmar ibland. Någon gång om möten med människor. Och bilder, sköna bilder, bilder. Det som lockar mig hos henne är att hon ofta gör ett slags poesi av sina små rapporter.  ”Cute” skriver Flower om sina kaniner. Och ”cute” skriver hon – om spindlarna i sin trädgård.  Spindlar. Så tänkte hon kanske på allt det främmande i världen – det som hon inte känner. ”Cute,” säger hon om detta. Då tänker jag ”pretty.” Så får hon mina tankar att söka sig vidare. Fortsätt läsa ”Pretty, tänkte hon om allt det främmande i världen”

Jordgubbarna och grädden

jordgubbarna och grädden”Jag skär dem i halvor”, säger hon och lägger jordgubbarna en och en i skålen allteftersom hon delar dem med kniven. Det hänger en röd vätskedroppe på knivspetsen. Han känner en samman-dragning i spottkörtlarna när han ser jordgubbarna safta sig och när den syrliga doften når in i näsborrarna. Fortsätt läsa ”Jordgubbarna och grädden”

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: