Göteborg. Angered. Hammarkullen. Nu är jag här.
Månad: september 2017
Cyanotypi
En av de saker jag upplevde på Öland när jag var där nu senast var cyanotypi. Det var Linda Persson som demon-strerade denna primitiva foto-graferings-teknik. Fortsätt läsa ”Cyanotypi”
Eiffeltorn i Vellinge
Eiffeltornet flyttat till Vellinge
Nu är det dags att beundra och undra över den nya design, bland annat i form av ett Eiffeltorn, som Vellinge-blomman bjudit på i denna sommar. Fortsätt läsa ”Eiffeltorn i Vellinge”
Malmö Form/Design på Lilla Torg
Malmö Form/Design Center startade 1964 och flyttade till Lilla Torg i centrum tio år senare. Själv besökte jag detta center första gången för åtta år sedan. Då var det sedan länge ombyggt och restaurerat för att vara just ett center för form och design. Fortsätt läsa ”Malmö Form/Design på Lilla Torg”
Kågeröd och vägen dit
Åh, vad jag gillar sådana okända platser, som innehåller något mystiskt i sig. Här, på vägen mot Kågeröd hittade jag något som gjorde mig nyfiken.
När jag tittar på ett sådant hus, då börjar jag undra. Varför är det på det här viset? Varför finns det här över huvud taget? Och vad har det varit? Nästan hela huset är ju egentligen en ugn. Fortsätt läsa ”Kågeröd och vägen dit”
Av Skånes städer är Helsingborg den bästa
Förutom vyer och intryck från en av Skånes städer, innehåller inlägget en reklamlänk till företaget Oatly.
Ellington: Du har berättat om Skånes landsbygd – även slotten ligger ju på landet för det mesta. Att du njuter så av landskapet och naturen! Det gjorde mig glatt förvånad i början av vår bekantskap, för jag uppfattade dig först mer som en stadsmänniska. Men har du några intryck av Skånes städer? Fortsätt läsa ”Av Skånes städer är Helsingborg den bästa”
Häxor, vad är det?
Vad är en häxa? Det finns inga häxor, säger man idag. Det är en masshysteri, sa kaplanen i Stockholms Storkyrka Eric Noraeus 1676. Vetenskapsmannen Urban Hiärne, som först förordat tortyr vid förhör med häxor ändrade sig när han såg Malin Matsdotter brännas levande på bål efter att ha angivits av sina egna barn, varefter Hiärne gjorde gemensam sak med Noraeus för att få slut på häxprocessena.
Att titta in i ett nyckelhål och hitta sig själv.
Bland de skånska saker som jag kommer att sakna finns flera slott. Vart man kör så dyker de helt oväntat upp. Gömda bakom stora ekar, väntar de bara på att jag ska komma. Komma och titta in genom historiens nyckelhål, och se … mig själv.
Torups slott
Fortsätt läsa ”Att titta in i ett nyckelhål och hitta sig själv.”
Smaken av mitt språk
Jag har alltid varit nyfiken på alla sorts kreativa processer, hur de går till. Hos vissa verkar det vara helt naturligt. Jag hörde av flera, som skriver dikter: ”det är bara min hand som skriver, som om någon leder den på pappret”. I mitt fall är det ibland ungefär så, utom en sak. Jag är tvungen ibland att leta efter rätt ord, rätt stavning, rätt ordförråd. Då är det ett hinder för s k flow hela tiden. Hjärnan hinner inte uttala allt på en gång och dessutom försvinner smaken, som språket ska förmedla. För svenska är ju inte mitt modersmål och detta innebär både nackdelar och fördelar. Fortsätt läsa ”Smaken av mitt språk”
Regn bakom grannarnas gardiner
Detta är de tankar som kom till mig när jag läste Regn, en novell av Josefine Klougart. Fortsätt läsa ”Regn bakom grannarnas gardiner”