Himmelsberga mellan konst och vetenskap

Jag är på Öland igen. Senast var jag här vid midsommar, och nu körde jag hit igen i förrgår. Jag åkte hit för att gå på en ovanlig träff. På Himmelsberga Museum. En träff mellan forskare och konstnärer. Mellan vetenskap och konst.

Himmelsberga 1
Byggnader i Himmelsberga Radby på Öland (foto Ellington)

Själv är jag forskare. Nån gång ska jag berätta om det. Ni bloggläsare känner mig som en person som gärna berättar om starka upplevelser i livet. Detta mötet mellan vetenskap och konst var en sån stark upplevelse för mig.

Jag ska berätta. Jag ska inte bli mångordig.

Det var vi som träffades:

Himmelsberga 2
Magali Ljungar-Chapelon (foto Ellington)

En är dansare, performanceartist, digital konstskapare och konstforskare.

Himmelsberga 4
Bodil Petersson (foto Ellington)

En är forskare i arkeologi och expert på hur arkeologi används och kan användas i vår tid.

Himmelsberga 3
Ellington (foto: Kent-Åke Gustavsson)

Jag, som är disputerad forskare.

Himmelsberga 5
Walle, Ellingtons bror (foto Ellington)

Min bror. Han är en av dem som har arrangerat detta möte.

Huvudpersonen idag heter Magali Ljungar-Chapelon. Magali är konstnären som har arbetat tillsammans med vetenskapliga forskare. På Chalmers i Göteborg. På Lunds Tekniska Högskola. Hon berättar.  Bodil Petersson, arkeolog, sköter bildvisningen. Och berättar från sitt perspektiv. Vi börjar med att lyssna.

Vi lyssnar och frågar. Utbyter tankar. Hela förmiddagen. På eftermiddagen kommer fler intresserade. De vill veta. Och de har idéer om vad som händer när konst och vetenskap möts. Alla som var där kom med tankar och frågor om vetenskap och konst, vad de kan tänkas ha gemensamt och vad som kan tänkas skilja dem åt. Det blev ett samtal.

Himmelsberga 6
Ett påstående och en tydligt formulerad fråga
Himmelsberga 7
En ny idé
Himmelsberga 8
Ett försök till svar
Himmelsberga 9
Idéutbyte
Himmelsberga 10
Heureka!

Och du. Du som läser detta – vad tror du att konst och vetenskap har gemensamt och vad skiljer dem åt? Vad tror du kan hända när konstnärer och forskare samarbetar? Jag har visat lite hur ett sådant utbyte kunde börja. Jag kanske återkommer till det som Magali och Bodil berättade om. Ifall ni vill.

Ellington

.

Länk till Ölands Museum Himmelsberga

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

10 reaktioner till “Himmelsberga mellan konst och vetenskap”

  1. Jag undrar, sker inte de här mötena ständigt? Konsten som som har sina rötter i vetenskapen, som går hand i hand med den. Da Vinci som ett exempel och med honom förmodligen många andra. Eller att konst och vetenskap befruktar varandra. Linné som forskade, skrev och tecknade är väl ett annat bra exempel. Och åt andra hållet: fågelmålaren, hur väl studerar och känner han sina fåglar? Lars Jonsson, jag googlar och finner att han är ornitolog och hedersdoktor… Inga vattentäta skott alltså.

    1. Så tror jag också det kan vara. Da Vinci, Linné och Lars Jonsson är ju forskare, vilkas forskning är direkt sammankopplad med deras konstnärliga arbete. Jag tror också att källan till nya idéer inom forskning har sin grund i samma fantasi. Vad tror du?
      Ellington

      1. Handlar inte det i grunden om nyfikenhet, tankar som väcks och som man prövar på olika sätt, i konst som i forskning.

        1. I grunden har konsten och vetenskapen nyfikenheten som drivkraft. Jag håller med dig ”Jag” om detta. Själv har jag dessutom upplevt att i vetenskaplig forskning har den kreativa gissningen en lika viktig plats som i konsten. Forskaren/konstnären ser en galen tidigare oprövad möjlighet. ”Den prövar vi! Den undersöker vi!” Så upplevde jag att det kan fungera i alla fall.
          Ellington

  2. Det är en fråga som jag aldrig har funderat över. Konst och vetenskap verkar vara helt skilda världar. Berätta gärna vad ni kom fram till. Väldigt intressant!

    1. Får jag kommentera Ellingtons inlägg då vågar jag säga så: alla humanistiska vetenskaper kommer ursprunligen ifrån en, som var filosofi och började i det antika Grekland. Är filosofin egentligen en vetenskap? Det finns inget bevis i alla filosofiska påstående. Det går ju inte att mäta eller bekräfta med siffror. Är filosofi en konst då? Där ligger nog gränser mellan vetenskap och konst, eller kanske en mötesplats.
      Arletta

  3. Mycket konst har utvecklats till något användbart. Det var så som människor kom på saker, iallafall förr. Ett exempel, som kanske inte har så mycket med ”vanlig” konst att göra, är Jules Vernes böcker. Han låg långt fram i tiden, och han var inte bara författare, jag tror han var en ”amatörvetenskapsman” om man kan säga det på det viset. Din familj ser ut att bestå av genier. 🙂 Jag har märkt att du är speciell när jag läser dina inlägg, du förklarar saker på annat vis än oss ”vanliga” människor. Det är mycket lärorikt när du skriver, men ska jag vara ärlig så är det en del saker som jag inte förstår, inte ditt fel, inte mitt heller, nja, jag kunde ju förkovrat mig mer i vetenskap i unga år. 😀 Alltid bra inlägg både du, Ellington, och Arletta gör. 🙂 Och jag gillar att ni gör inlägg ofta. Jag följer inga bloggar per mejl, utan följer dem jag har i min länklista, och det är så roligt när man blir överraskad av att en blogg jag följer har gjort ett nytt inlägg. En viss spänning faktiskt, när man trycker på länken på bloggarna. 😀

    1. Mycket roligt, John, att du gillar det vi skriver. Och du, påminn oss gärna när vi skrivit något som inte går att helt förstå. Jag är med i en fågelskådargrupp. Där är vi några som gör så att när det är något vi inte vet – till exempel en lite skämmig sak som hur man skiljer en gråsparv från en pilfink – så frågar vi det. Det har gjort att det känns öppet och generöst i gruppen, och att vi lär oss mycket istället för att stoltsera med det vi redan kan. Jag gillar när det funkar så.
      Ellington

      1. Helt rätt, Ellington. Jag brukar fråga också, är med i en massa olika djurgrupper på Facebook, till exempel fåglar runt knuten. Där får man svar inom ett par minuter, en grupp med över 25 000 medlemmar. Är även med fjäril och trollsländor grupper. Att skryta om sina kunskaper är jag inte mycket för, det finns alltid besserwissers, men att vara stolt över sina kunskaper, det är en annan sak. Du som jag tror är väldigt allmänbildad och kan lite på ett stort plan kan säkert vara stolt över dina kunskaper, och det bästa, du delar med dig av dem! 🙂

  4. Spännande! Nu är mina tankar precis upptagna med ett projekt som ligger just mellan konst och psykologi (psykiatri). Ett annat, som ligger mellan konst och biologi. Vart ska jag vända mig då med de projekten? Jag behöver ett antal specialister för att genomföra detta. Bra att veta att sådana människor finns!
    Arletta

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: