Decemberlingon

Vintervädret har kommit och gått. Och kommit igen. Is och snö, sol och tö, storm och stilla dagar. Och till vår förvåning decemberlingon.

(Read this post in English)

Decemberlingon 1
Dagens utsikt genom Ellingtons köksfönster

Just nu är det vitt när jag ser ut genom mitt köksfönster och termo-metern visar strax under nollan. Sent igår kväll när jag var ute och körde var det minus 11 i köldhålet borta vid Trekanten nedanför Laxarby kyrka.

Så har det växlat den senaste tiden. Sist Arletta var här på besök var för en vecka sedan. Då gjorde vi ett stopp i Åmål, och vi hann med både ett besök på Simbadet och en långpromenad genom staden innan mörkret lade sig.

Decemberlingon 2
Vintrig allé vid Kulturmagasinet i Åmål

Då var det vitt och snö, och en isskorpa började lägga sig vid bryggan i småbåtshamnen.

Decemberlingon 3
Tunn isskorpa i sent eftermiddagsljus

På kvällen vände det och blev milt. När vi gick ut i skogen dan därpå var det sol och klart och riktigt som vår när eftermiddagssolen låg på. Med sin skarpa blick skymtade Arletta något rött i riset en bit upp i backen.

Decemberlingon 4
Decemberlingon.

”Lingon”, viskade hon, och vi klättrade ivriga upp i den branta slänten för att kolla om hon sett rätt.

Som alltid! Hennes skarpa öga sviker inte, och där – i ris och vintergröna lingonblad, där som det igår varit vitt av snö och frost – där hittar vi dem. Lingon. Decemberlingon. Röda. Vissa nästan genomskinliga. ”Vågar vi smaka?”

Decemberlingon 5
En första handfull för avsmakning

Arletta smakar alltid på världen. Vi smakar båda. Och likt vinsmakare, finsmakare känner vi hur frosten har förvandlat den annars lite beska surheten till sötma. Vi håller smaken kvar i munnen. Drar försiktigt in luft emellan halvslutna läppar så att aromen av skog och markens mineraler fyller gommen.

Så avsmakade vi årets decemberlingon. ”Spätlese”  om det varit druvor.

Decemberlingon 6
Vinterprydnad

Idag, en vecka senare, har jag fortfarande en kvist med decemberlingon i mitt kök. Ute snöar det nu, med stora flingor. Allt tätare. I övermorgon ska vi ses igen. Kanske finns det slånbär på mitt hemliga ställe. De ska plockas i december.

Ellington

.

 

 

.

.

 

.

.

..

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

11 reaktioner till “Decemberlingon”

 1. What a lovely winter adventure. When I head for walks during this time of year in the northern hemisphere I find the colder, darker months to have just as many hidden beauties to discover. Your post lovingly shows this.

  1. Thank you, Bespoke Traveler! Arletta was so happy as I read your comment to her on the phone. We’re glad you liked our adventure.
   Ellington

 2. Vad roligt att hitta decemberlingon. Hade nog också smakat. Aronia blir också söt efter frosten. Tyvärr kan man inte vänta så länge utan får plocka dem innan fåglarna har ätit upp dem på senhösten. Jag fryser in dem och det har samma effekt.

  1. Ja, att frysa in har samma effekt på smaken, men upplevelsen, vet du – den var speciell. Det blev en lek. Ja, det var roligt att vara så barnsliga.
   Ellington

   1. Jag förstår leken och ni gör mig alltid glad med den typen av inlägg. Gillar människor som har barnasinnet kvar 😀

 3. Dere har mye av det samme været vi har her på vestkysten av Norge. Skiftende mellom mildt og kaldt. Akkurat regner det, dessverre. Blir helt vemodig når jeg ser på bildene dine. Vinter er en vakker årstid, særlig når det i tillegg kommer over lingon eller tyttebær som vi sier på norsk. Det trodde jeg ikke engang var mulig!

  1. Vad glad jag blir att bilderna väcker känslor! Och Arletta blir glad när jag berättar det för henne!

   Vädret är fortfarande växlande. Det har snöat hela dagen, och det har droppat från taken. Vi längtar efter att höra det knastra isigt under skorna.
   Ellington

 4. Det har jag aldrig sett, lingon i skogen mitt i vintern! Vi har en på fotoklubben, pensionär så han är ute mycket, eller var, han har tyvärr blivit lite krasslig. I fjol hittade han sju sorters blomster som stod i blom i december månad! han bor underbart också, mitt i skogen utanför Kristianstad. Räcker att han öppnar ytterdörren så kan han fota rådjur, hjortar, ja de flesta sorters djur. Tycker det är lite fusk… 😂😂😂😂

  1. Decemberlingonen är allt äkta och inget fusk i alla fall. 🙂
   Och sju sorters blomster. Påminner mig om nåt med midsommar.
   Ellington

   1. Tror du missförstod mig, jag menade inte att det var fusk med lingonen, jag skojade till det och menade att det är ”fusk” att bo som han gör, kunna fota naturen från trappan! 😂😂😂😂
    Han var även i tidningen när han hade hittat de sju olika sorters med blomster, inte på samma dag, men samma månad. Unikt att de stod i blom mitt i vintern! Men det är en man med flera decenniers erfarenhet av natur och fotografering, jag hade nog inte lyckats att hitta en blomma! 😂😂😂😂

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: