Höstkavalkad

Höstkavalkad 1
Här börjar årets höstkavalkad (foto Ellington)

En höstkavalkad när årets blomsterprakt närmar sig sitt slut. Lövens sista sprakande färgkaskader efter första frostnatten.

(Read this post in English)

Höstkavalkad 2
Dalsländskt fyrverkeri (foto Ellington)

Nu avlöses blommornas fägring av frukternas mognad.

Höstkavalkad 3
Tomatskörd (foto Ellington)
Höstkavalkad 4
Kronärtskocka i halländsk skogsbygd (foto Elliington)
Höstkavalkad 5
Mogna krikon i Lund (foto Ellington)

Krikonträdet erbjuder saftig njutning.

Höstkavalkad 6
Sena björnbär i Okome (foto Elliington)

Och i björnbärssnåren finns ännu sommarens lagrade sötma.

Höstkavalkad 7
Slånbär på hemlig växtplats i Dalsland (foto Ellington)

Slånbären väntar alltjämt tills starkfrosten ska omvandla surt till socker.

Höstkavalkad 8
Nypon i Ellingtons trädgård (foto Ellington)

Nyponen blir fågelmat i år också.

 

Höstkavalkad 9
Oxelbär i Kungälv (foto Ellington)

Och oxelträden är avlövade.

Ellington

.

 

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

9 reaktioner till “Höstkavalkad”

 1. En underbar höstkavalkad. Jag skrev en kommentar som på nåt sätt bara försvann. Jag har en fundering om krikon och blåplommon. Jag hade massor med träd på torpet, förmodligen har de spritt sig själva och ett år kom grannen och gjorde mig uppmärksam på att nu fanns det ”blåplommon”. Jag plockade flera hinkar och en följde med till jobbet. Där var det någon som sa att det var krikon. Eller var det kanske sviskon? Minnet sviker. Sen dess har jag inte sett till några sådana, det är många år sedan nu.

  1. Har försökt hitta säkra uppgifter om skillnader mellan krikon, sviskon och blåplommon. Svårt med blåplommonen. Annars är det klart. Sviskon är en särskild plommonsort (kallas även Katrinplommon) och lämpar sig för torkning. Krikon är en annan plommonsort. Små. Blå. Lossnar lätt från kärnan. Bra att äta direkt från trädet. Blåplommon? Vet ej. Om någon som läser detta vet vad blåplommon är, så hjälp oss gärna.
   De som du plockade i hinkar – jag tror det var krikon.
   Ellington

   1. Jag kan tänka mig att granntant Ella bara kallade dem blåplommon. Krikon kanske inte är allmänt använt. De hade en smak av mandel, mycket goda.

 2. Höstens färger är underbara men våren är min årstid. Härliga höstbilder som visar hösten när den är som vackrast. Själv har jag plockat ganska mycket Aronia som också behöver frostnypas. De hamnade ändå i frysen och är goda när de tinas upp igen.

  1. Jag tänker väl också att våren är hoppets tid. Är det inte så med all förväntan, att det är nog det bästa av allt? Men visst är skördetid härligt! När man har fått sol och torka i september och oktober och sädeskärvarna ligger mogna, torra och fina på logen och skörden är bärgad. Det sitter i själen sen barndomen.
   Ellington

 3. Härliga bilder på höstkavalkaden som ju också är en vacker färgkavalkad. Tog ett tag att hitta hit till er nya sajt, kom in på en gammal blogg som hänvisar att det är gamla inlägg på den här sajten.

  1. Tack John för att du letar rätt på oss! Ja vi har både de gamla och förstås alla nya inlägg här. Och det kommer nya undan för undan som du vet. Var tredje dag försöker vi komma ut med nytt inlägg.

   Visst är hösten härlig! En kille jag pratade med sa att hösten är bäst! För den håller alltid vad den lovar. Vilket sommaren inte alltid gör, sa han. Så kan man förstås också tänka.
   Ellington

   1. Innan jag började att fota var hösten min värsta årstid. Uppskattade inte alls färgerna, utan tyckte det var så tråkigt att löven ändrade färg och slutligen trillade av träden. men nu uppskattar jag hösten, även i sinnet. 🙂

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: