En vit duva

En vit duva 1Ellington: Vad betyder det att se en vit duva?

Arletta: Varför skulle det betyda något annat än att du ser en vit duva?

(Read this post in English)

Ellington: I folktron har fåglar ibland en andlig betydelse. Till exempel det som jag hörde en gång, att om det kommer en fågel in i huset så betyder det att någon i huset ska dö.

En vit duva 2

Arletta: Jo, det vet jag. Och i visan La Paloma, är den vita duvan sjömannens själ, som besöker den älskade när hans skepp har gått under och han har drunknat i havet.

Ellington: Jag tror inte på spiritualism, det vill säga att människors själar lever vidare efter döden så att de kan besöka en eller så att man kan tala med dem.

Arletta: Men har du aldrig varit med om något sådant?

Ellington: Jo.

Arletta: Och ändå tror du inte på det?

Ellington: Jag ska berätta för dig. Det var en viktig och allvarlig händelse i mitt liv. Min hustrus bror. Det var sorgligt. Han dog i en trafikolycka. Vi åkte hem till mamman och pappan. Det var svårt att fatta att han var borta. Min svärmor gick ut i trädgården och satte sig där en stund. När hon kom in berättade hon. Det kom en vit duva flygande. Den satte sig på gräset nära hennes fötter. Där satt den och tittade på henne. Sen flög den bort. Hon sa inget mer, men vi förstod att för henne var det den döde sonens själ som kom för att säga adjö.

En vit duva 3

Arletta: Men Ellington, hur kan du då säga att du inte tror på detta?

Ellington: Men såklart tror jag att det var så.

Arletta: Men nu är du ju inkonsekvent!

Ellington: Inkonsekvent, ja. Det är jag.

 

 

 

 

.

.

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

8 reaktioner till “En vit duva”

 1. När jag läste ”en vit duva” tänkte jag genast på fredsduva. Det du berättar om din svärmor har många berättat om. Det finns säkert en hel del på nätet om det.
  Kan inte komma på fler skrock med djur utom den svarta katten. På tyska säger man: en svart katt från höger = något dåligt. Från vänster = något bra.

  1. Det där med höger och vänster var ganska intressant. Höger är ju ”recht”, eller hur? ”Rätt” alltså. Och här, med den svarta katten är det = ”fel”. Hur kan man förklara det?
   Ellington

  2. Så är det ungefär på svenska också, Kristallina. Om den kommer från höger blir dagen tröger, men kommer den från vänster, blir det en dag med förtjänster. 😀

 2. Jag tror nog nästan alla djur i den ”civiliserade” världen hade sina skrönor. Om en svart katt gick över vägen, från vilket håll den kom. Speciellt fåglar har mycket skrönor omkring sig.

  1. Ja, dagens inlägg är förstås ingen skröna, utan det var så min svärmor upplevde händelsen.

   Den folktro som jag kan komma på när det gäller djur är som du säger den svarta katten som springer över vägen och då ska man spotta tre gånger för att det inte ska bringa olycka. Att låta ormen ha sitt bo under trappen ska bringa lycka. Och kattugglans ’klävitt’ är förknippat med döden. Och så grävlingen då – som sägs bita i benet tills det krasar och därför skulle man lägga koks i stövelskaften. Det är vad jag kan komma på förutom det jag nämnt i inlägget om en fågel kommer in i huset. Är det någon som känner till annat skrock när det gäller djur?

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: