Rymdtorget i Bergsjön

Rymdtorget 1
Bergsjön i november (foto Ellington)

Sitter i Bergsjöns Centrum. Rymdtorget. En av Göteborgs förstäder, färdigt 1970 med bostäder åt arbetarna i den tidens expanderande göteborgsindustrier.

(Read this post in English)

Bergsjön. Tänker du på skjutningar? Jag tänkte inte på det just när jag satt där, men när jag kom hem tänkte jag på att visst var det i juni som tre män skadades i skjutningar här. På Komettorget en bit bort. Här lever människorna i en verklighet som jag inte känner.

Rymdtorget 2
Iskallt (foto Ellington)

Det är kallt ute. Sex minusgrader och vitt av snö och is. Solen lyser från en klarblå, iskall himmel. Det rör sig lite folk här. Inte någon rusch precis, men enstaka och i små grupper kommer de förbi caféet där jag sitter. Det slår mig att folk pratar lågmält här. Fyra killar i 25-årsåldern. Två väl påpälsade män i pensionsåldern. En hårt blonderad kvinna runt de 60.

Vi körde hit rätt tidigt. Klockan var halv tio när vi kom till Rymdtorget. Vi har aldrig varit i Bergsjön tidigare. Det var lite lurigt att hitta. Det kändes inte alls som att vi var nära en stad. Mer som att vi åkte ute på landsbygden.

Här bor 16000 personer.

Rymdtorget 3
En mötesplats? (foto Ellington)

Finns här några mötesplatser? Jag har tänkt sätta mig på biblioteket, men de öppnar inte än. Inte förrän klockan elva. Arletta har ett möte. Hon skulle träffa några på ett ställe som heter Pop up Office.

Rymdtorget 4
Passage mot biblioteket. Rymden lyser blå. Pop up Office på nummer 4 näst längst upp till höger (foto Ellington)

Det känns riktigt bitande att gå det korta stycket till biblioteket.

Rymdtorget 5
Bibliotekets tidningsrum (foto Ellington)

Här är också lugnt. Ingen rusch här heller. Folk som går förbi och folk som kommer in går med dröjande steg. En välklädd man i keps och glasögon väljer bland tidningarna i läsrummet. En dam i snygga kläder och leopardmönstrad sjal läser i en bok och antecknar samtidigt på sin dator. En kvinna med barnvagn går ut.

Rymdtorget 6
Några av Rymdtorgets barn har varit här (foto Ellington)

En kvinna i 30-årsåldern läser på sin minneslapp. Ett litet gäng killar sätter sig vid datorerna och en kvinna med permobil parkerar utanför. När hon kommer in pratar hon med några av dem som sitter i tidningsrummet.

Rymdtorget 7
Utsikten från biblioteket (foto Ellington)

Så är stämningen här. Jag hör dämpade röster. De kommer från en alkov med en skylt där det står ”Medborgarkontoret”. En äldre man talar ryska med en i personalen. Damen med boken och datorn tar av sig sina skor, brer ut en jacka på golvet, sätter sig på knä och böjer sig framåt med pannan mot marken. Sätter sig sen att läsa igen. Kvinnan med permobilen körde iväg för en stund sen. Nu kommer hon tillbaka. Det slår mig att hon är den enda som kommer in med bestämda steg.

Två kvinnor talar finska. Jag hör två män tala om president Mugabe. De säger att han självklart måste avgå. Jag hör svenska och längre bort hör jag något som låter som ett afrikanskt språk.

Bergsjön, måndag förmiddag i november. Snart lunchdags. Solen värmer lite nu. Dags att upptäcka var man kan äta nånstans här.

Rymdtorget 8
Lunch vid Rymdtorget (foto Ellington)

Jag hittar ett litet ställe i Rymdtorget centrum där jag får en god köttgryta med en Burek och kaffe på maten för 93 kronor.

Rymdtorget 9
Burek serveras vid Rymdtorget Center (foto: Ellington)

Burek är en kanelbulleliknande pirog med spenat och fetaost i. Jag blir mätt och mår gott. De tre unga kvinnorna som jobbar här är effektiva och trevliga.

Det är lite tätare med folk här i centret nu. Nu går de flesta raskt och man ser att de är på väg någonstans. Det är också nu som jag för första gången hör några tala med högljudda röster. Två vakter, en manlig och en kvinnlig går förbi. Medan jag dricker mitt kaffe efter maten får jag ett sms. Det är Arletta. ”Vi är klara nu. Jag går upp till bibblan”.

Rymdtorget 10
Till utlåning (foto: Ellington)

Vi strosar runt på biblioteket en stund och pratar om olika planer vi har. Arletta visar mig en boktitel som hon tycker är rolig. När vi går ut känns det kallt i skuggan av de höga husen. Ute på torget vid parkeringen värmer solen fortfarande lite. Vi kör ut från Bergsjön och kommer ner mot Göteborgs centrum genom Gamlestaden. Det var inte meningen. Men i virrvarret av trafikleder hittar vi ändå snart 45:an. Så styr vi in på kända vägar.

Ellington

.

.

.

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

6 reaktioner till “Rymdtorget i Bergsjön”

  1. Vi upptäcker Göteborg lite stillsamt. Bra att veta att du gillar det.
   Ellington

  1. Ja, det är ju en stigning, modell värre, från spårvagnen till Rymdtorget. Förr lär det ha funnits ett rullband att gå på, men det var kanske före din tid, Hannele? Det ska ha varit borttaget sen många år.
   Ellington

 1. Alltid trevligt att läsa dina inlägg. Jag tycker om berättelser från platser där man besöker och som kompletterar fotona. 😊 En sak som jag inte förstår och inte kan utläsa från din berättelse är varför det kallas för rymdtorget. Har det något med astrologi att göra? Husen ser bra ut för att vara färdigbyggda 1970. Hela 60 talet och in på 70 talet byggde de förfärligt fula hus. Det skulle ju gå snabbt att bygga så de tummade verkligen på utseendet. Betongklumpar var det vanligaste.

  1. Det stämmer att husen vid Rymdtorget är speciella. Flera av hyreshusen är K-märkta. Göteborgs Fastighetsbyrå skriver så här på sin hemsida: ”Runt Rymdtorget finns ett antal k-märkta hus som fått stor utmärkelse för sin ovanliga arkitektur. Ett k-märkt hus är en lagskyddad byggnad av kulturhistoriskt intresse. De uppfördes på 1970-talet och är därmed de yngsta byggnaderna i Sverige som blivit k-märkta.”

   Det var lite svårt att hitta upplysningar på nätet om varifrån Rymdtorget har fått sitt namn. Efter lite letande hittade jag detta:

   ”Nästan alla Bergsjöns gator har fått namn som på olika sätt anknyter till rymd och universum, vilket kan ses som en typisk detalj uppsnappad från denna tids strömningar. Rymdnamnen beror också på Bergsjöns höga läge, ett av de högsta i hela Göteborg. Från vissa adresser i Bergsjön är det möjligt att se ön Vinga utanför Göteborgs hamninlopp.”

   Du hittar det på Rilpedia på denna länk
   Ellington

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: