The Cleaner av Marina Abramović – en sekulär andakt

The Cleaner 3
Marina Abramović som ung. Idag, vid 71, är hon en intensivt balanserad allkonstnär med förmåga att hjälpa (vid dagens performance var alla deltagare kamerabefriade)

Efter att jag varit på Marina Abramovićs performance The Cleaner igår, skrev jag tre e-postbrev. Det första var till min älskade körledare i kören där vi sjungit egenproducerad opera i åtta år. Det var ett helt kort meddelande:

Brev 1

”Elin! Du vet att jag har sagt ibland om våra operor att de varit som sekulär predikan. Marina Abramovićs performance i före detta Skeppsholmskyrkan igår var en sekulär gudstjänst. Görs sista gången 5 mars”

Brev 2

Det andra var också kort. Det var till min bror, nyss morfar för sjätte gången. Han avskyr storstaden:

”Om du nånsin ska åka till Stockholm så ska du göra det nu. Senast 5 mars. Då är sista dagen för Marina Abramovićs nya performance. Varför ska du? Jo, detta är den sekulära andlighetstjänst som du och jag har efterfrågat så länge. En gudstjänst utan gud. En själasörjartjänst utan religiösa förtecken. Och dessutom kan du träffa ditt senaste barnbarn Noa. Båda dessa saker var starka upplevelser för mig vid mitt andra besök i Stockholm på två veckor.”

Mitt tredje brev var lite längre. Det var till Arletta:

Brev 3

”Jag har varit på Marinas performance. Enkelt upplägg. Alla fick lägga ifrån sig skor, jackor, klockor, mobiltelefoner, kameror i vestibulen. Sång och musik med flera körer som avlöste varandra och även artister som spelade och sjöng. I övrigt – beröring, ögonkontakt, rörelse, vila, tystnad. Det nästan första som hände var att Marina kom och hälsade på mig och kramade mig länge. Såg mig i ögonen. Hennes svartklädda guider (ca 25 st var de) skred genom lokalen.

The Cleaner 2
Denna unga kvinna hade jag sett på utställningen. Idag var hon en av de svartklädda performanceguiderna.

Guiderna kom och tog ens hand och om man ville gick man tillsammans sakta. Höll händer. Kramades eller såg varandra i ögonen. Kort eller länge. Eller blundade. En man låg på golvet och såg ut som han sov hela tiden jag var där. Eller om han bara lyssnade till musiken. Jag var där i fyra timmar.

Nu har jag inte skrivit något till dig om mina reaktioner. Jag har inte använt många adjektiv i min beskrivning (det har jag lärt mig av Hemingway).

Ja, The Cleaner var en stark upplevelse för mig.

Marina hjälpte mig också vid ett tillfälle när jag satt hos en stor kvinna som var rörelsehindrad. Jag satt på knä på golvet och Marina kom fram med en stol så att jag kunde sitta bättre och närmare.

Mannen som jag betraktade länge när jag var på utställningen i förra veckan – han som mycket ömt tvättade ett skelett – han kom fram till mig nu. Tog mig i hand (hälsade med ett starkt handslag som om vi var bekanta). Höll om mig. Vi höll varandras händer länge och hade hela tiden ögonkontakt.

The Cleaner 1
Denne man gjorde ett starkt intryck på mig på utställningen. Idag – nu klädd i svart – kom han fram till mig och hälsade.

Ja det var en stark upplevelse. Mats var ju också där. Han och jag hade ingen kontakt under tiden mer än att vi såg varandra. Han sa efteråt att han lätt kunde stannat tiden ut till klockan 22 (8 timmar). Han kände sig som en ny männinska efteråt sa han: ”inget fel med den gamla som jag var” sa han ”men jag kände mig ny och ren – efter the Cleaner.”

Detta var en gudstjänst av sekulär art. Om våra operor har varit sekulär predikan så var detta det man skulle kalla holy service på engelska.

Ellington

Marina Abramović official website

Marina Abramović on Facebook

Om du vill läsa mitt inlägg om Marina Abramovićs utställning på Moderna Museet så kan du göra det här.

Marina Abramovićs TED-talk om sårbarhet, tillit och samspel:

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

2 reaktioner till “The Cleaner av Marina Abramović – en sekulär andakt”

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: