Nässlor? Kan man äta dem färska?

Arletta var ju ute tidigt i morse och plockade nässlor. När hon hade plockat sitt lystmäte frågade hon mig på Skype hur man gör om man vill äta nässlorna färska, alltså utan att förvälla dem. Hon ville ha dem till en sallad, sa hon, så att alla näringsämnen kunde vara kvar.

nässlor
Ellingtons nässelskörd idag

Det där kunde jag inte svara på. Jag har lärt mig att man måste förvälla nässlorna för att ta bort giftet som man bränner sig på. Jag har hört att man kan använda nässlor i sallader, men då har det ändå alltid varit fråga om förvällda.

Döm om min förvåning då när jag hittar en sida på nätet där det framgår att även andra former av bearbetning gör att nässelgiftet neutraliseras. Att hacka eller mixa nässlorna är tydligen lika effektivt som förvällning. Det kanske kan vara värt att pröva för den som likt oss är lite äventyrslysten. Så härmed vidarebefordrar jag länken till den sida där detta hittades.

Ellington

.

 

 

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

2 reaktioner till “Nässlor? Kan man äta dem färska?”

  1. Hej och tack för alla kommentarer på min blogg!!
    Jag äter torkade brännässlor nästan varje dag för järnets skull. Inga problem att hålla blodvärdet uppe (inte ens som gravid) och inga problem med magen, som man kan få av ”järnpreparat”. 🙂
    Tack för länken också!

    1. Jag brukar göra nässlepulver och ge bort till mina vänner som har hästar. Det kan jag göra av fullvuxna nässlor som jag torkar ute på hässja. De lägger det som tillskott i fodret. Det kanske går att använda till folk också? Vad tror du?
      Ellington

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: