Vad gör en bild?

vad gör en bild 1Vad gör en bild? René Magritte målade en pipa och ställde ut den målningen med texten ”Ceci n’est pas une pipe” – ”detta är inte en pipa”. Vilket ju är helt logiskt. Det var ju ingen pipa utan en bild.

(Read this post in English)

Nu lägger jag alltså upp en bild där jag fotograferat en trädstam. Då gör jag ju det, inte för att jag vill visa dig en trädstam. Jag vill visa dig, min läsare, någonting som jag såg när jag betraktade den. Jag fick associationer till stelnad lava som jag sett en gång, och jag blev också nyfiken på vad som kunde gömma sig i springorna i barken.

Kanske ser du något annat än jag. Här är ju inte bara ett träd. Här lever djur och lavar och mikroorganismer – hela världar som vi kan se om vi får en påminnelse om det.

vad gör en bild 2

Eftersom jag inte har något vidvinkelobjektiv, så kom jag inte in i de minsta barkspringorna, och kunde inte ta dig med in i de världarna. Kanske är det läge att komplettera min utrustning.

Oavsett utrustning får trädet, barken och dess struktur mig att se och tänka. Det får säkert mig och dig att associera till helt olika saker. Beroende på vad vi har varit med om i våra liv. Det tänkte jag på, och jag ville bjuda in dig till en liten associationsfest. Om vad du faktiskt ser och om vad du kommer att tänka på.

Kanske är det detta min favvo-filosof MarciaCavalcante Schuback menar när hon säger att en bild avbildar inte ett objekt. Den synliggör en rörelse.

vad gör en bild 3Detta är en bild som jag tog  när jag först gick förbi trädet. Visst uppstod en rörelse när jag fick för mig att fotografera det. Rörelsen då, som bilden skapar i din eller min hjärna.

Eller hur! Är det ett svar på min fråga ”vad gör en bild”?

Ellington

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

6 reaktioner till “Vad gör en bild?”

 1. De beste bildene får oss til å assosiere, fremmer våre egne tanker og følelser. Som bildet her får deg til å reflektere over lava. Det første jeg tenkte på, var steinformasjoner, kanskje skifer som ligger lag på lag, men det kunne absolutt også være stivnet lava. Ellers er jeg enig at et bilde ikke avbilder et object – ikke bilder som treffer oss på en eller annen måte i hvert fall. Objektet er bare et middel til å fortelle noe dypere eller mer almenmenneskelig. Jeg har ikke hørt om Marcia Sá Cavalcante Schuback’s idé før, om at et bilde gjengir en bevegelse, som jo kan tolkes på så mange måter.

  1. Jag har hennes böcker under min huvudkudde 🙂 Jag är mycket förtjust i hennes tanke att all vår tro är skisser och försök att hantera vår upplevelse av ”det heliga”. Så om detta låter intressant så rekommenderar jag Marcia Sá Cavalcante Schuback Att tänka i skisser: essäer om bildens filosofi och filosofins bilder
   Ellington

 2. Jag har oerhört svårt att fotografera detaljer, men när jag ser andras foton där de fotograferat detaljer så tycker jag det är så vackert. Bilden på barken eggar fantasin, och jag tycker det ser ut som en massa myrstigar.😊 Tror du menar ett macro objektiv när du skriver ett vidvinkel. Macro som man kan fotografera små detaljer med. Har varit på väg att köpa ett, men ska satsa på ett vidvinkelobjektiv istället, det har jag större nytta av. 107°. Ska man ha mer får man köpa ett fish eye, då kan man få 170°, men det är mycket redigerande för att få de fotona att se bra ut.

  1. Ja det var ju det jag sa, att du skulle se nåt annat än det jag såg. 😊 Så kan det bli när du kommer med på min associationsfest.
   Till min gamla analoga systemkamera har jag ett 35-millimeters objektiv. Det är det jag kallar vidvinkel. När jag sen satte på mellanringar, kunde jag ta extrema närbilder. Det var roligt minns jag. Men nu använder jag inte den gamla Praktikan längre. Och de objektiven passar heller inte min digitala. Men jag gillar att ta närbilder. Ibland kan det bli som att komma in i en helt annan värld, när små detaljer i mossan eller på baksidan av en liten sten blir som stora träd.
   Ellington

   1. Rekommenderar Tamrons fasta 90 mm Macro. Köp den förra modellen, då sparar du över 2000:- jämfört med den nya, som bara har ytterst små förbättringar som man varken märker eller hjälper kvalitetsmässigt. Då kan du fota finnarna på en bananflugas näsa!😂😂😂

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: