Svamp

Denna höst har det varit lätt och roligt att hitta svamp i skogen.  Arletta och Ellington är inga mykologiska experter. Inte på långa vägar. Men Ellington plockar förstås hem kantareller, trattkantareller och trumpetsvampar. Han vågar sig även på Stensopp (Karl Johan), smörsopp och blodriska. Men där är det stopp.

(Read this post in English)

svamp 1
Att detta är vanliga kantareller, det är både Arletta och Ellington helt säkra på, så dessa får åka med hem till stekpannan (foto Ellington)

Arletta är mer skeptisk och litar inte på sina kunskaper om svensk svamp. Men man måste ju inte äta allt man ser. Med sin skarpa blick för allt skönt och vackert, hittar hon snart ögongodis i mossiga diken och gömda snår.

svamp 2
Om detta är en trattkantarell eller en trumpetsvamp, det kan Arletta och Ellington inte avgöra, men de vet att den är god och ätlig, så den tas också med hem (foto Ellington)

Ellington och Arletta njuter båda av färger och dofter i skogen denna höst. Arletta har förmågan att njuta ohejdat av det okända. Det gör även Ellington, vars drift att också söka fakta ibland tar över.

Kanske är det så att i Arletta och Ellington möts två skilda sinnelag. Det konstnärligt njutande och kreativa möter det vetenskapligt kreativa och forskande. Så medan Arletta sätter sig och suger in bildernas skönhet när de kommer hem, så slår Ellington upp Artportalens bildsidor och försöker hitta vilka sorters svamp det är de sett. Sen hjälps de åt att tillreda svampomelett eller risotto.

svamp 3
En blodriska. Det är han säker på, så den lägger Ellington i korgen (foto Ellington)

Här visas några bilder från en skogsvandring Ellington och Arletta gjort i höst. Du läsare som är mer svampkunnig än dem får gärna bidra med din kunskap om du kan identifiera de olika sorters svamp de fångat på bilderna. Ellington har försökt, men är osäker på flera.

 

 

 

svamp 4
Nu börjar svårigheterna. Läcker riska säger Ellington, men den får stå kvar i mossan (foto Ellington)
svamp 5
Giftkremla tror Ellington. Men den ser smaklig ut, skrattar Arletta, som dock litar på Ellingtons omdöme (foto Ellington)
svamp 6
Är det en Rättikhätta? Oavsett, så tilltalar den både Ellingtons och Arlettas estetiska sinnen. (foto Ellington)
svamp 7
Här stod Arletta och Ellington länge. Och det var inte frågor om artbestämning, som fick dem att häpna. Men kanske det är en Blåmusseron? (foto Ellington)
svamp 8
Denna vita skönhet och dess två syskon i bakgrunden lyckades förbli anonyma (foto Ellington)
Kan man äta den här? Då har vi mat för en vecka. Är det en jätteröksvamp? (foto Ellington)
svamp 9
Fin frisyr! Kan det vara Lökspindling? (foto Ellington)
svamp 10
Det finns något som heter Skörkremla (foto Ellington)
svamp 11
Namnet Violettfotad Slemspindling – har du hört det förut? Heter den så? (foto Ellington)
svamp 12
Blek fingersvamp? Eller Kandelaberfingersvmp? (foto Ellington)
svamp 13
Okänd sort (foto Ellington)
svamp 14
Finns det ens sådana här svampar? (foto Ellington)
svamp 15
Denna kände vi båda igen (foto: Arletta)

Det blev en god svamprisotto. Arletta och Ellington hittar snart nya utflyktsmål. Eller hur?

.

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

7 reaktioner till “Svamp”

  1. Thank you, Eugenia, for visiting! Did you find the link in the text for the English version?
   Ellington

 1. Vilken härlig och stor samling av olika svampar. Jag varken äter eller plockar svamp. Njuter då hellre av alla bilder istället.

  1. Kristallina! Det är så roligt att kunna ge dig den njutning, som svampbilder kan ge.
   Ellington

 2. Oj, det var en himla massa olika svampar. Då jag är helt novis på svampar plockar jag bara kantareller och trattkantareller, dem ska man inte kunna ta miste på. Jag hade inte ens plockat en annan sorts svamp om jag haft en svampexpert med mig! 😀 Röksvampar är ätliga, det vet jag, men som sagt, jag plockar inga andra än dem jag nämnt. Däremot kan jag köpa andra svampar i affären, där litar jag på att de ska vara ätliga och att det är den svamp som de säger. Ska jag vara ärlig så äter jag inte ens bär jag plockar själv, undantaget jordgubbar, för jag har lite insektsfobi, och köper dem hellre från affären. Hahaha. 😀

  1. Det är helt magiskt hur mycket olika svampar det finns. Och visst är de vackra. Att njuta av deras skönhet kräver ingen kunskap, men däremot om man ska njuta av smaken. Så Vi håller oss till dem vi är bomsäkra på och nöjer oss med att titta på resten. Är dock glada för tips om dem vi inte vet namnet på.
   Ellington

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: