Dals Ed – ridkonst och bildkonst på ridhuset

Vart går jag för att uppleva konst och skönhet? Tro det eller ej! I lördags gick jag till en konstutställning – på en ridskola.  I Dals Ed.

Konst i ridhuset Dals Ed
Ellinor Karlsson: Alla färger på löven (Olja på duk; metallic, guld).

Och hur ofta går jag till en ridskola för att se konst? Jo, ridkonst! Det ser jag gärna. Jag drömmer om Spanska Ridskolan i Wien. Kanske kan jag åka dit någon gång. Där finns skönhet att uppleva. Det vet alla. Men jag gick alltså till ridskolan på den lilla orten Dals Ed, där ridhuschefen och instruktören Therese Karlsson håller ridlektioner.

Ridhuset i Dals Ed.
Systrarna Therese och Ellinor Karlsson i ridhuset i Dals Ed. Therese till vänster.

En landsortshåla är kanske din tanke. Men här vågar man göra kombinationer som i storstaden kunde väckt en viss medial uppmärksamhet.

När jag går hit annars är det särskilt för att se min mångåriga vän, elitinstruktören Ann-Louise Gustafsson, som ofta gästspelar här och utmanar duktiga ryttare att nå högre nivåer i sin ridkonst. Jag njuter av att se hur hon läser hästars och ryttares samspel. Jag njuter av att se hur hon med stringens och kärlek låter dem utveckla det språk som kallas ridkonst.

Jag har själv varit lärare. I språk. Här i hästvärlden ser jag hur instruktörer som Therese och Ann-Louise tillsammans med sina elever synliggör och praktiserar ett annat språk. Ridspråket. Det språket har sin grammatik, sin syntax och sina grundtecken precis som andra språk. Hästen förstår språket. Ryttaren förstår det. Häst och ryttare kommunicerar. Så kan häst och ryttare skapa skön konst tillsammans.

Detta är ridkonst. Och här i Dals Ed har två systrar Karlsson – Therese som alltså är ridhuschef och ordinarie ridlärare och Ellinor som är mångsysslande konstnär – kopplat samman två konstarter: ridkonst och målarkonst.

Konstutställning i ridhuset i Dals Ed
Therese Karlsson (ridhuschef) och Ellinor Karlsson (bildkonstnär) – två systrar med passion för skönhet

I ridhusets klubbrum hölls vernissage.

Konst på ridskolan, Dals Ed 2
Ellinor Karlsson: Färgglatt väsen (olja på duk)

Målningarna är påfallande färgrika. De är blommande.

Konst på ridhuset, Dals Ed
Ellinor Karlsson: All världens färger (olja på svart duk)

Där finns humor och där finns rörelse och glädje över det sköna.

Konst på ridhuset i Dals Ed
Ellinor Karlsson: Lustig elefant på vift (olja på duk)
Konst i Dals Ed Ridhuset
Ellinor Karlsson: Dansande Eiffeltornet (olja på duk)

Detta tycker systrarna är deras gemensamma nämnare. De är mycket olika i kropp och temperament. Men skönheten söker de – på sina olika vägar. De vet hur man skapar den, visar upp den. Och njuter av den. Olika konstarter. Samma passion.

Konstutställningen i ridhuset i Dals Ed pågår februari månad ut.

Ellington skrev och fotade

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: