Djuriskt

Arletta: Vad innebär det att vara ett djur? Vad är djuriskt? Vad vill ett djur? Ellington: Äta, sova, föröka sig. Finns det något mer?                                Arletta: Själva livet – vad är det för djuret?

(Read this post in English)

Kaja på Botaniska i Göteborg juni 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

Arletta: Hur är det att vara en kaja?

Ellington: Vad har hon i sikte?

 

Skata i Älvängen november 2017

Arletta: Vad går livet ut på för en skata i november?

 

Kvinna i Dalsland, oktober 2017

Ellington: Vad går livet ut på för en kvinna i oktober? Och vad vill djuret i oss? Vi är ju däggdjur. Menar du så?

Arletta: Människodjuret.

Ellington: Jag tror inte att vi ska föreställa oss att djur har samma känslor som vi människor. Som kärlek och hat.

Arletta: Nej, men vi är också djur. Och jag tror vi behöver träna oss att acceptera och förstå det.

Ellington: Så vad vill djuret i oss? Äta, sova, föröka sig. Finns det något mer?

Arletta: Känner du djuret?

Ellington: Gör jag det? Djuret i mig.

Arletta: Jag är vän med djuret i mig. Är du?

Skrattmås i Umeå, juli 2012 (foto Ellington)

Ellington: Är djuret i mig vänligt sinnat?

Grävling vid berget Babels Torn, Dals Långed, juli 2012 (foto Ellington)

Arletta: Är du kanske en grävling? Bland annat.

Häst som rullar sig, augusti 2014 (foto Ellington)

Ellington: Och hästarna? När de rullar sig på rygg. Är det en sorts djurisk njutning?

Arletta: Är det typiskt djuriskt?

Ellington: Vill den något mer än äta, sova och föröka sig?

Arletta: Tror du inte det?

Kvinna, Löddeköpinge 2016 (foto Ellington)

Ellington: Och förresten – är människokroppens njutning bara mänsklig?Arletta: Våra kroppar vet också någonting om hur det är att vara häst. Det tror jag.

Vanlig svensk skogssnigel, vit variant, Edsleskog juni 2015 (foto Ellington)

Ellington: Vad vet en snigel? Om skönhet och estetisk njutning?

 

 

Arletta: Vad vet  händerna om estetik och skönhet. Och vad säger de om vår mänskliga och vår djuriska sida?

 

Oidentifierad insekt på blått biltak, Värmlandsnäs 2013 (foto Ellington)

Ellington: Vår djuriska sida? Tror du att människan kanske har ett insektsjag någonstans i sin biologiska struktur?

Medelålders kvinna i Sankt Petersburg, 2017 (foto: Linda Luhse)

Arletta: Har jag det – ett insektsjag i kroppen?

Kvinna, 53 år, Skåne 2017 (foto Ellington)

Ellington: Ett insektsjag?  Vad vill det djuret i mig?

Arletta:  Kan du höra?

Ellington: … jag lyssnar …

.

.

 

.

 

.

 

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

5 reaktioner till “Djuriskt”

  1. Thank you Linda, for looking in here. Now you can read my own English translation of this post if you go to it and click the link ”Read this post in English”. It’s much better than the Google translation, if I may say so. Hope to see you back here.
   Ellington

 1. Alla djur är olika i sina sätt och överlevnadsinstinkt, men skillnaden mellan människan och andra djur är att människan är självutplånande, dödar för makt och pengar, medans andra djur dödar för sin överlevnad och framtida generationer!

 2. Hi Arletta & Ellington,

  I loved the conversation between you two along with the beautiful pictures. I’ve used Google translator to read your posts. Horse curling is something I saw for the first time!

  Thanks for visiting my blog… 🙂

  I couldn’t find any ”like” or ”follow” button on your site. So, just saying, I liked your post.

  1. Thank you, Maniparna for visiting! I’m trying to find out how to place the ”like” and ”follow” buttons on my blog. 🙂
   Ellington

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: