Lite extra syre

Lite extra syre 1Han satte sig upp i sängen och svängde fötterna över sängkanten. Han vred och snurrade lite på handlederna, fotlederna och nacken. Sträckte och böjde knän och armbåge för att få nattstelheten ur kroppen. Likstelheten, tänkte han med ett lite beskt leende. Han drog in lite extra syre och såg ut mot fönstret. Visst – solen var redan uppe, och himlen var blå och lite morgonrosa i kanten. Han suckade och satt så en stund. Tittade på fotografiet av hustrun på väggen.

Förut hade han alltid tyckt om att stiga upp tidigt. Skönt att ta vara på dagen hade han tänkt. Den senaste tiden hade han legat kvar i sängen. En bit in på förmiddagen ibland. Idag kände han likadant. Han tittade på den digitala klockan. 05:29 visade den. Han tänkte, jag ska bara gå på toaletten. Jag går ner i köket sen och tar mig ett glas vatten. Han var ganska törstig. Sen lägger jag mig allt igen. Han drog på sig morgonrocken.

Nere i köket fick han för sig att det skulle vara gott med lite av den  flädersaft, som han hade i kylen. Jag orkar inte göra frukost nu, tänkte han medan han tog fram ett stort glas ur skåpet och hällde upp saften. Han satte sig vid köksbordet. Bälgade i sig halva glaset i ett svep, så törstig var han. Satt sen och funderade.

Han satt så en bra stund. Smuttade lite på saften och lät smaken och aromen fylla gom och svalg och näshåla. Han drog in lite extra syre. Han fick en bild av mormors berså som kom upp som ett minne. Vad var det som doftade? tänkte han. Nej, det var inte fläder.

Lite extra syre 2Han tog ett nytt andetag och kände efter. Han såg ut genom köksfönstret. Utetermometern visade 18 grader. Så tidigt! tänkte han.

Så satt han en stund utan att tänka på något särskilt. När han suckade och drog in luft kände han den där doften. Lite starkare nu. Han reste sig. Han drog på sig utetofflorna och öppnade ytterdörren. Det halvfulla glaset med flädersaft höll han i handen. Han stod på förstubron och kände doften igen. Han gick bort mot jasminbusken.

Lite extra syre 3Ja! Den var översållad med vita blommor. Han satte sig i trädgårdsstolen där. Lutade sig tillbaka och andades. Efter en stund satte han sig upp och drack av flädersaften. Han lutade sig tillbaka igen. Knytningen i hans morgonrock hade lossnat lite. Solen värmde hans bara mage.

När han suttit så en stund gick han in och kokade kaffe och gjorde frukost.

Ellington

 

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

11 reaktioner till “Lite extra syre”

 1. Ja, nu står schersminen i blom, vi har två enorma buskar här på torpet och doften blir nästan överfallande. De i stan har en mildare doft och där kan jag tänka mig att sitta och njuta. Lite extra syre, ja, det kan man behöva även för psyket.

  1. Min jasminbuske doftar inte alls så mycket. Det är nog olika sorter. Och ja, psyket får ett lyft av alla sommarens sköna sinnesförnimmelser.
   Ellington

   1. Vad jag har förstått så är det schersmin man har som trädgårdsväxt, jasminen som krukväxt. Men det är helt klart olika styrka på doften på olika buskar.

    1. Denna distinktion har jag, liksom många andra, varit totalt ovetande om. Men nu hittade jag en länk som bringade viss reda i mina föreställningar. Schersmin är det jag har i min trädgård, men jag har alltid kallat den jasmin och ändrar därför inte. Ett dokument över min okunnighet.
     Ellington
     länk: http://www.odla.nu/inspiration/jasmin-kontra-schersmin

 2. Vilken fin jasminbuske! Verkligen översållad med blommor. Underbar liten berättelse. Doft kan ge oss många minnen.
  Här får man gå upp och direkt ut med hunden. Utan den hade jag också sovit länge.

  1. Ja, Kristallina, mina döttrar säger att jag borde skaffa en hund. Men det är inte min cup of tea.

   Jasminbusken blommar verkligen rikligt i år. Jasmin är inte lätt att ta sticklingar av. De vill aldrig få några rötter. Men den här kommer i alla fall av en enda liten kvist som jag hade stående i vatten tills den fick rötter. Det var nog drygt 30 år sedan som jag planterade den. Roligt att du gillar berättelsen 🙂
   Ellington

  1. Tack John! Du är i alla fall ingen sjusovare, du! 😉
   Ellington

   1. Jag stiger upp 4:30 varje morgon, sätter på kaffet, hoppar in i duschen, och kvart i fem sitter jag och kollar nyheterna på tv och bloggarna jag följer. Klockan sex kör jag til jobbet. Mornarna är min bästa tid, mår så underbart bra, för det mesta. 🙂

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: