Tomater i maj, och rapsodi i gult

Om jag vill plocka färska frukter i maj månad i Skåne, då åker jag till Tomatens Hus. Där finns tomater av alla sorter. Det ligger mellan Glumslövs backar och Vallåkras dalgång. Detta blev vårt mål idag.

Men vägen dit! En riktig resa genom det vackraste landskap som man kan se i Skåne.

Vi ska till toppen.

Vägen dit går över kullar, genom dalar, slingrar sig så långt som ögat når mellan de oändliga fälten, som lyser nu. Starkare än solen!

Gula stycken dyker upp efter varje sväng, helt oväntat som ett jazzackord i en klassisk rapsodi.

Det hela blir till en fest – där vi firar våren med färgsprakande musik på väg mot toppen.

På vägen till huset stannar vi upp. Vi hittar ytterligare något oväntat. Vi åkte lite fel och kom vilse och vägen ledde oss till en urgammal begravningsplats. Rönneberga högar. Helt oväntat! Inga tomater, men ett dussin magiska gravhögar där en legend berättar att den danske Kung Holger sitter i full rustning sen bronsåldern.

Och detta blev toppen av vår resa. Härifrån anar man Öresundskusten och havet och Ven som sköna nya ackord i ögats rapsodi!

Vägen till färska tomater i maj 7Sen åker vi ner och ner och ser landskapet som blir platt längst ner och vi ser solitära hus som sjunker i rapshavet. Det är lätt att tappa målet och förlora sig i det oomfattbara. Bilen flyter genom rapshavet

och hamnar till slut vid Tomathuset.

Saftigt, frestande ler det mot oss.

Vilket underbart slut på resan, som aldrig verkade ta slut!

Text och foto: Arletta

Tomatens hus

En  mer ackurat vägbeskrivning dit.

.

 

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

10 reaktioner till “Tomater i maj, och rapsodi i gult”

  1. Såna tomater hittar vi inte i de vanliga butikerna. De sorteras ju bort. Fast de smakar ju lika bra – om inte bättre. Lite rolig var den ju också.

  1. Ja, John. Jag blir i alla fall alldeles överväldigad och nästan drunknar av njutning i färghavet.
   Arletta

 1. Lovely pictures! I am anxiously awaiting my garden tomatoes. I have several fruits growing and many blossoms. I’m trying 3 new to me heirloom varieties this year, Carbon, a black tomato, Dester a pink tomato and Opalka a paste tomato. I also have Rutgers and Romas.

  1. I was sure you’d love this! You’re into tomatoes, I understand. Suppose they grow better where you are now as compared to the Arizona desert. I liked your blog post about that desert gardening adventure. Best of luck with your new tomatoes and the old ones. Will you have any pictures of them?
   Arletta

 2. Åhhh… jag älskar tomater och jag hade nog fyllt hela den påsen med dem. Helt underbara, vackra landskapsbilder!

  1. Så roligt, Kristallina, att du gillar detta, och att tomaterna inspirerar dig 🙂 Tomater på planta det måtte väl vara en annan art än tomater i snabbköpsdisken.
   Ellington

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: