Vita pimpinellrosor, syréner och det underbaras korthet

Ibland är livet så grymt vackert. En enda dag får jag njuta av denna skönhet. Solen har stått het på klarblå himmel hela dagen. Den har drivit fram mina vita pimpinellrosor, mina vita syréner och de gammaldags ljuslila bondsyrénerna som jag minns från min farmors mors trädgård när jag var fyra år.

vita pimpinellrosor i miin trädgård
Vita pimpinellrosor i Ellingtons trädgård

Varje år njuter jag av denna prakt och skönhet. Vissa år är det varmt, soligt och regnfritt just i blomningstiden. Då blommar pimpinellen överdådigt rikligt och klär min trädgård i ett hav av vitt. Vissa år kommer regnet mitt i blomningen, som då avstannar – de vita rosorna blir bruna och de spirande blomknopparna stannar i växten.

tillsammans med mina vita pimpinellrosor växer dessa vita suréner
Vita syréner i sin fagra dräkt

Idag har solen drivit fram blomprakten och mina ögon smakar det begynnande vita överdådet. Jag arbetar i potatislandet och mina sinnen slickar i sig av rikliga blomsterdofter. Solen värmer också mig, och driver svettpärlor på min bara överkropp och panna. Vinden smeker mig i lätta drag och svalkar mig och arbetet känns som ett välbehag.

inga vita pimpinellrosor utan lila syrén
Ellingtons lila bondsyrén

När jag är nästan klar med sista raden i potatislandet, känner jag de första regndropparna. Jag gör klart i landet, och lätta droppar faller på min hud. Doften från syrénerna och mina vita pimpinellrosor kommer starkare nu.

Efter ett tag upphör regnet. Solen kommer tillbaka. I väster tornar en svart molnbank upp sig. Väderprognosen säger dagsregn i morgon och i övermorgon.

Precis nu är blommorna och deras doft som allra skönast.

Ellington

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

8 reaktioner till “Vita pimpinellrosor, syréner och det underbaras korthet”

 1. It’s an unpredictable year for weather, that’s for certain! But everything seems to be growing well in ours. We have fabulous foxgloves, oriental poppies and a heap of clematis. The roses are just starting to bloom and will be lovely, I think. My mother used to have a rose garden and I’ve always loved them. 🙂

  1. I’m glad to hear your garden is so lovely now. I’m just thinking, are you referring to your North-East England garden or the Algarve one. My own preference for North-East England is most probably because that’s where I’ve been. And I love it.
   Ellington

 2. Det är en härlig årstid nu, och de vackra blommorna gör en på glatt humör. 🙂 Hälsoträdgården här i Kristianstad har en rosenträdgård med över 100 olika sorters rosor!

 3. Härligt! Kan riktigt känna det du berättar. Det är därför jag gillar den här årstiden mest. Eftersom jag inte har en trädgård längre njuter jag av de ljuva dofterna som når mig när jag rastar hunden.

  1. Tack snälla Kristallina! Det är ju ljuvligt också när jag förstår att det jag skrivit ger en upplevelse för läsaren.
   Ellington

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: