Nu och då – Juldagen på Södermalm

Nu är det juldagen, den 25:e dec. Solen har nått sin högsta punkt för dagen. Den står så att man får den rakt i ögat – gör ögonen blinda, men själen börjar tro på solens värme. Jag vill dock vänta lite och gå ut precis i solnedgången. Idag vill jag betrakta hela Stockholms panorama i decembersolens mystiska skandinaviska akvarellfärg. Jag åker till Södermalm, där kan man se hela staden från höjderna.

Jag har alltid uppfattat Stockholm som ett sagolikt ställe. Fortsätt läsa ”Nu och då – Juldagen på Södermalm”

Monsterlucia på Ekeberg: magisk synliggörerska

Monsterkvinnan i mitt liv. En magisk lucia. Hon kom förbi på Ekeberg i Oslo. Hon såg mig knappt. Hon vidrörde mig som av en händelse.

Allt blev bländande just i den stunden.

Ekeberg, Sarah Lucas 2016
”Deep Cream Maradona”, Sarah Lucas 2016

Allt såg jag, som genomlyst av hennes energi.  Fortsätt läsa ”Monsterlucia på Ekeberg: magisk synliggörerska”

Christmas baby – Lite sorgligt om Jul

Christmas baby

Rött och vitt. Vitt och rött. Champagne och öl, öl och vin, presenter, presenter, presenter.  Jag tar ett glas rött för att bli ordentligt, riktigt trött och sova gott. För att glömma bort – att jag blev född …

Det brukar hända mycket i december. Fortsätt läsa ”Christmas baby – Lite sorgligt om Jul”

Smaken av ett ord – jul och rövkrok

Ända sen jag var liten har jag älskat ord. Alltså smaken. Ett ord som smörgås funderade jag mycket på. Jag hade ju smakat gås en gång och den fylliga fågelsmaken hade satt sig i minnet. Jag tänkte mig en gås som var så mättad med sitt aromatiska fett att den droppade av härligt smakande oljor.

Sen har jag fått reda på att ordet antagligen härrör från den tiden (min pappas mormors barndom kanske) då man kärnade smöret hemma. Fortsätt läsa ”Smaken av ett ord – jul och rövkrok”

Hårresande, härligt, innerligt

Ett härligt hårresande äventyr
När Arletta och kameran är i Stockholm, så vi plockar ur arkivet: Ellington Inför ett hårresande äventyr 2011.

Just idag, på Skype, utspelade sig denna dialogen oss emellan. Vintersolståndet, årets mörkaste dag, lockar fram hårresande, innerliga tankar. Fortsätt läsa ”Hårresande, härligt, innerligt”

Madeira – se och smaka all sötma

Madeira starkvin

Söta Madeira! Det är vinter här. Jag saknar dig. Det var länge sen. Det var ett år sen – nej, tre. Så fort går tiden. Jag minns. Det var oktober. På grund av strejk då, misslyckades vi att flyga tillbaks – och blev jätteglada. Då kunde jag befinna mig där och bara insupa allt utan att veta någonting om tid eller annat. Bara se och smaka all sötma! Fortsätt läsa ”Madeira – se och smaka all sötma”

Vad Sankt Petersburg kan bjuda i december

Vad kan bli bättre i mörker och kyla än en tallrik fullmatad borscht … med vitlök och lite crème fraîche, säger jag. Och en bit fett fläsk, som gör det hela ännu rikare, tillägger min väninna. Vi går genom hela centrum av staden – Sankt Petersburg. Vi passerar Dvortsovaja och Atlanterna, sen Kulturakademin där vi studerade för rätt många år sedan.

Atlanterna i Sankt Petersburg
Atlanter – figurer vid Vinterpalatset, Sankt Petersburg

Fortsätt läsa ”Vad Sankt Petersburg kan bjuda i december”

Thailand – min bön och min lovsång

Jaaaaa!!! Idag avslutade jag det sista steget som tog mig närmare Thai! Thailand! Åter får jag besöka landet. Jag har bokat en bungalow vid havet vid den norra kusten.

Min första vecka i Thailand
Här ska jag bo

Där ska jag tillbringa första veckan med syftet att få min kropp att fungera. I värme, som den brukade göra. I värme och i havet. Snälla! Ge min trötta kropp styrka och smidighet!

Tsunami Thailand
Fasansfullt minne

Denna gången ska jag inte dit där det finns fara. Fortsätt läsa ”Thailand – min bön och min lovsång”

Löksoppan – en aromatisk eufori

Grundingredienser för löksoppan
Så enkelt

Arletta lägger upp en rykande portion av löksoppan på min tallrik. Fyller sin egen rikligt. Vi har njutit under hela processen i köket. Känt den söta doften av lökringar som puttrar stilla i smör och lite brunt farin. Uppfyllts av sköna aromer när kryddor får steka med. Och de fylliga aromaterna har gett oss euforiska känslor när jag hällt på det röda vinet och det börjar sjuda.

Fortsätt läsa ”Löksoppan – en aromatisk eufori”

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: