Söta Madeira! Det är vinter här. Jag saknar dig. Det var länge sen. Det var ett år sen – nej, tre. Så fort går tiden. Jag minns. Det var oktober. På grund av strejk då, misslyckades vi att flyga tillbaks – och blev jätteglada. Då kunde jag befinna mig där och bara insupa allt utan att veta någonting om tid eller annat. Bara se och smaka all sötma!
Söta frukter! Namnen på dem kan man ibland knappt hålla reda på. Där på ön växer så många olika sorter – mango, ananas, marakuja, marakuja-tomat och marakuja-banan. ”Söta frukter, inte som i Spanien”- ropar den söta kvinnan på torget.
Söta viner! Madeira är så lätt att dricka. ”Konjak för damer” var ett ord jag hörde. Jag såg speciella glas för madeira, men visst – mycket smakligt att dricka även direkt från flaska.
Bara en dryck räknas där som alkohol tror jag, och det är en poncha-blandning av lokal rom, honung och citron. Och en likör, som består av lite mindre än 100 procent och den vill jag inte dricka. Inte dricka – bara smaka. Till dessert – som medicin. Den kan göras av olika frukter. Urvalet är helt obegränsat.
Söta bakelser! De är så söta, med en textur som gör att de smälter direkt i munnen. Och smaken fyller gom och håligheter. Det är spännande att ta en utan att veta på vilken frukt den är baserad och upptäcka det själv i smaksensationerna.
Söta blommor! Tusentals sorter, som förts hit till Madeira sedan 1400-talet från olika kontinenter och bosatt sig bekvämt i detta klimat. Jag tycker det ser ut som att när de byggde nya hus på Madeira, då placerade de byggnaden mellan blomplantorna utan att störa skönheten.
Söta aromater!! När jag kommer till en saluhall doftar där av honung och blommor, då blir jag stående som fastvuxen i golvet: säljare bjuder mig att prova på alla fruker, och saften rinner i strömmar överallt och dess dofter fyller upp hela huset!
Även krabbor ser ut som blommor på Madeira!
Och jag – jag kände mig själv där och då – som en blomma. Jag är en av alla de som njuter av blommornas sällskap och jag skulle vilja förvandlas till en blomma. Dock – oceanen lockar också. Det ska jag berätta om nästa gång.
Arletta
Vet du vad denna lokala rom är gjord på och vad för sorts likör det var som du smakade där ?