Katja vs Sigga i öppen fight på Teckningsmuseet

Teckningsmuseet Laholm, Katia Tukiainen 1
Katja Tukiainen
Teckningsmuseet Laholm, Sigga Björg Sigurdardottir 1
Sigga Björg Sigurdardottir

Teckningsmuseet är arenan. På totalt olika vägar går de. De har ett gemensamt. Genom lätt monsterliknande fantasier lockar båda fram små hemliga förnimmelser från själens botten. Siggas skepnader figurerar i svart och grått med enstaka färgklickar som av eld eller blod. Katja framhäver sina flickfigurer i ett hav av cerise och rosa.

Teckningsmuseet Laholm
Teckningsmuseet i Laholm

Så enkelt att kvista ner till Teckningsmuseet. Frida Talik som är konstnärligt ansvarig berättar att detta är det enda museet med teckningskonst som specialitet i hela Norden.

Och jag, som höll på att bara svepa förbi på E6-an, men fick en ingivelse att pausa i Laholm. Det står en skylt om laxfiske vid åkanten. Några sångsvanar trumpetade nära. En skylt där det står Teckningsmuseet pekar upp mot stan. En backe upp mellan några hus i korsvirkesstil. Över gatstenlagda Hästtorget hittar man snart dit.

Teckningsmuseet Laholm, Sigga Björg Sigurdardottir 2
Bilder och utsikt över Lagan

Det som möter mig först är dunkla bilder och skön utsikt över älv och åkermark. Bilderna är av djur i människohamn eller djurliknande människobilder.

Teckningsmuseet Laholm, Sigga Björg Sigurdardottir 3
Sigga Björg Sigurdardottir

Det är Sigga Björg Sigurdardottirs sagovärld. Den talar med mig om ett mellanrum mellan människa och djur. En lite skräckfylld humor mellan det äckligt huvudlösa och det skrattretande otäcka där jag inte helt kan skilja mellan mänskligt och odefinierbart djuriskt.

Det som sedan kommer i blickfånget är Katja Tukiainens gullesöta serieflickor. Dessa flickfigurer kombinerar en oskuldsfull sweetness med en tuff fantasi och ohämmad lekfullhet.

Teckningsmuseet Laholm, Katia Tukiainen 2
Katja Tukiainen

Och jag förstår Katja Tukiainens tanke att detta är en fantasivärld som flickorna har i sin makt. En grupp konststuderande från Löftadalens folkhögskola betraktar förstummade Katjas lite monsteraktiga PMS-docka.

Teckningsmuseet Laholm, elevgrupp Löftadalens Folkhögskola
Besökare

Kanske uppmärksammar de serieteckningarna runt dockan och flickfigurernas överraskande omtolkning av begreppet PMS.

Teckningsmuseet Laholm, Katia Tukiainen 3
Katja Tukiainen

Sigga från Island och Katja från Finland fick residens på Teckningsmuseet, och under tre veckor arbetade de fram sin utställning samtidigt som de höll föredrag, hade master-classes och mötte sin publik på plats i Laholm. Deras utställning var en av flera som Teckningsmuseet ordnade under 2016 med temat Nordisk teckningskonst. ”Katja Tukiainen vs Sigga Björg Sigurdardottir” – den titeln låter som en boxningsmatch, och jag kan lätt föreställa mig en humorfylld lustmättad kamp när dessa två kvinnor gick löst på väggarna här under sitt treveckors residens.

Teckningsmuseet Laholm, Sigga Björg Sigurdardottir 4

Teckningsmuseet Laholm, Sigga Björg Sigurdardottir 5

Teckningsmuseet Laholm. Katia Tukiainen 4

Ellington skrev o fotade.

Bilderna publiceras med konstnärernas godkännande.

Sigga Björg Sigurdardottir hemsida

Katja Tukiainen hemsida

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

7 reaktioner till “Katja vs Sigga i öppen fight på Teckningsmuseet”

 1. Sigga Bjorn has a style that reminds me of D. H. Lawrence. It is a different way of thinking and a different culture.

  1. I’d be interested to know what it is in Sigga’s style that reminds you of D.H. Lawrence. In trying to think about it, I come to think of Lawrence’s short novel The Plumed Serpent where he writes about the Aztec Indian culture and their spiritual world. Yes, their magic and their gods are wonderfully monstrous in a way that seems akin to the world Sigga’s pictures suggest .

   1. Perhaps I lump grotesque and bazaar together in my mind. Sigga’s drawings remind me of going to see paintings done by D.H. Lawrence that were hanging in a hotel office in Taos, New Mexico. The paintings left me shaking my head and other circumstances left me never wanting to return to Taos. Yes, it brought up a memory.

    1. Yes, Taos, New Mexico is the place where D.H. Lawrence lived with his wife in 1924 and where he got inspired by the ancient Mexican Indian cultures. If the Taos paintings are at all as grotesque as his novel, I’d probably find ways of agreeing with you. Although there are clear fascist and misogynist undertones in his novel, I found it in many ways fascinating in the way it pictures these pre-Cristian cults. There’s more to read about this here.

 2. Godisfärger, flickans färger, färger av soluppgångsljus!
  mycket liv och glädje i det! Det gillar jag skarpt-:))

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: