Jag bakar bröd. Min deg andas i sin bunke. Den skummande lena kroppen strävar efter att klättra ur skålen. Den kan inte vänta längre på att mina händer ska börja röra vid den. Snart tar jag ut den, vänder den och börjar massera som om den vore min älskades kropp.
Mjöl sprider sig plötsligt över mitt ansikte och fastnar i näsan. Jag vågar inte nysa för att inte störa brödets helighet! Jag håller andan och fortsätter att forma mjuka figurer. Så har människor gjort i tusen år. Så gör jag nu. Som en vettig häxa blandar jag ihop olika kryddor, oljor och kärnor. Jag sjunger ut magiska trollformler och skulpterar deg till mystiska figurer. Snart blir det färdigt. Det doftar i hela mitt kök. Det blir vinterbröd som går bra till masala tee.
Min fantasi: På rundkakan sprider jag kvarg, strör över riven ost samt svart kummin och sesamkärnor och gör en krispig minipizza i ugnen.
Recept för 20 kakor mjukt tunnbröd
1/2 paket jäst (à 50 g)
75 g smör eller margarin
7 dl mjölk
1/2 dl socker
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
1 tsk hjorthornssalt
10 dl vetemjöl
Så här gör du
- Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull.
- Tillsätt mjölken i kastrullen och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, socker, fänkål, salt, grahamsmjölet blandat med hjorthornssaltet och nästan allt vetemjöl lite i taget. Spara lite till utbakningen. Arbeta din deg smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
- Ta upp och knåda din deg smidig på mjölad arbetsbänk. Dela degen i ca 20 små bitar (för 20 kakor). Forma bitarna till släta bullar och kavla ut dem till tunna kakor. Använd gärna krus-kavel.
- Grädda kakorna, en och en, i en het, torr stekpanna ca 2 min per sida. Låt kakorna kallna inlindade i en handduk på galler.
Arletta
Du har bakat tunna kakor – din fantasi bestämmer hur du ska njuta dem.