Min kärlek till deg – mjukt tunnbröd

Jag bakar bröd. Min deg andas i sin bunke. Den skummande lena kroppen strävar efter att klättra ur skålen. Den kan inte vänta längre på att mina händer ska börja röra vid den. Snart tar jag ut den, vänder den och börjar massera som om den vore min älskades kropp.

Mjöl sprider sig plötsligt över mitt ansikte och fastnar i näsan. Jag vågar inte nysa för att inte störa brödets helighet! Jag håller andan och fortsätter att forma mjuka figurer. Så har människor gjort i tusen år. Så gör jag nu. Som en vettig häxa blandar jag ihop olika kryddor, oljor och kärnor. Jag sjunger ut magiska trollformler och skulpterar deg till mystiska figurer. Snart blir det färdigt. Det doftar i hela mitt kök. Det blir vinterbröd som går bra till masala tee.

Min fantasi: På rundkakan sprider jag kvarg, strör över riven ost samt svart kummin och sesamkärnor och gör en krispig minipizza i ugnen.

Recept för 20 kakor mjukt tunnbröd

1/2 paket jäst (à 50 g)

75 g smör eller margarin

7 dl mjölk

1/2 dl socker

1 tsk salt

3 dl grahamsmjöl

1 tsk hjorthornssalt

10 dl vetemjöl

Så här gör du

  • Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull.
  • Tillsätt mjölken i kastrullen och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  • Tillsätt resten av degvätskan, socker, fänkål, salt, grahamsmjölet blandat med hjorthornssaltet och nästan allt vetemjöl lite i taget. Spara lite till utbakningen. Arbeta din deg smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  • Ta upp och knåda din deg smidig på mjölad arbetsbänk. Dela degen i ca 20 små bitar (för 20 kakor). Forma bitarna till släta bullar och kavla ut dem till tunna kakor. Använd gärna krus-kavel.
  • Grädda kakorna, en och en, i en het, torr stekpanna ca 2 min per sida. Låt kakorna kallna inlindade i en handduk på galler.

Arletta

Du har bakat tunna kakor – din fantasi bestämmer hur du ska njuta dem.

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: