Förutom vyer och intryck från en av Skånes städer, innehåller inlägget en reklamlänk till företaget Oatly.
Ellington: Du har berättat om Skånes landsbygd – även slotten ligger ju på landet för det mesta. Att du njuter så av landskapet och naturen! Det gjorde mig glatt förvånad i början av vår bekantskap, för jag uppfattade dig först mer som en stadsmänniska. Men har du några intryck av Skånes städer?
Arletta: Det sägs att den tråkigaste svenska stan ligger i Skåne och att det är Eslöv.
Ellington: Varför Eslöv av alla Skånes städer? Är Trelleborg och Kristianstad så mycket bättre?
Arletta: Jag vet inte varför precis Eslöv.
Men då vill jag påstå att Helsingborg är den minst tråkiga staden av de städer som jag NÅGONSIN har sett. Och klart bäst av Skånes städer. På somrarna har jag rest hit och hittat mycket att göra och det kommer mer och mer alltefter som det byggs nytt (seau-projektet).
Jag promenerar alltid längs havet inne i stan och kommer då till den helt underbara bastun. Att hoppa ner i det kalla vattnet efter 85 graders värme! Vad kan vara mer uppiggande än detta? Att klättra upp sen till Pålsjöskogen och se havet där uppifrån. Därifrån syns också Kronborg, slottet, som ligger på den danska sidan.
Ibland har jag tagit mig till Danmark med färjan när jag vill njuta av dess helt annorlunda atmosfär.
Men stannar jag kvar i Sverige – mitt i stan – då börjar jag nog med en kopp kaffe på havremjölk, vilket är en underbar svensk specialitet. Här i stan får jag sånt i ett mysigt café – café Annorledes – som dessutom är inrett med saker, som var typiska för staden på 1940-80 talet. Man kan undra – vilka grejer som vi använder idag, som man ska använda som dekoration om 50 år?
Synd att det är omöjligt nuförtiden att köpa galoscher …
… för det har regnat ordentligt idag. Jag ska ut ändå och promenera oavsett, längs smala gator mitt i stan. De trevliga ställena, där man kan gömma sig medan det regnar, vad jag är förtjust i dem!
Så fortsätter jag promenaden och svänger in på en gata som ska leda mig till Springpostkällan, som fanns här redan på medeltiden och försörjde invånarna med färskt vatten.
Nu blev det soligt, och gatorna ser ut som nytvättade, nyfödda. På denna gatan hittar man en riktig stadens pärla, som gömmer sig bakom grinden. Det är Henckelska gården, som var köpmansgård på 1600-talet.
Härifrån går jag mina hemliga vägar upp och ser staden uppifrån.
Jag ska inte gå ner tillbaka till staden därnere vid havet, utan helst promenera i Slottshagen, som ligger bakom Kärnan. Här finns en av mina favoritskulpturer av Christian Eriksson.
Den talar mycket till mig. Konstnären har fångat ett moment, kanske ett par sekunder i realtid. Mindre än en minut. Den kvinnliga figuren (troligen Diana, jaktgudinna) håller hunden som är redo att springa och fånga bytet och det syns att den är jättepassionerad utav sin uppgift. Kvinnan är däremot lugn och samlad. Hon fokuserar på målet men rusar inte strax till sitt jaktobjekt. Hon väntar lungt. Känslorna speglas i ögonen på både djuret och människan, samt i deras ställningar.
Så håller man ibland in sina känslor för att agera – inte snabbt, spontant och intuitivt, men i rätt ögonblick.
Nu går jag ut ifrån staden och ska fortsätta åka vidare längs kusten.
Då fortsätter jag gärna vidare till Viken.
Där befinner jag mig helt plötsligt ett par hundra år tillbaks i den pittoreska fiskebyn …
… helt i kontrast mot den moderna stan.
Så reser jag genom bergen och över havet, genom olika VYER OCH TIDER.
Fortsättning följer.
Arletta
.
Länk till Historisk Stadsvandring i Helsingborg
Jag har aldrig utforskat Helsingborg. Varit på Sofiero slott och kärnan. En gång på Helsingborgsfestivalen för många år sedan, höll inte på att hitta mina kompisar när vi skulle hem. Och ett antal gånger då man ska till Danmark. Helsingborg är nog kändast för de ställen jag skrivit om, och knutpunkten, och fotboll.
Är man naturintresserad tycker jag att bo i Kristianstad är en väldigt bra utgångspunkt, lagom stor stad också.
John, du skriver ju mycket om en del av Skånes städer. Kristianstads utkanter har du lärt oss mycket om. Vilka är dina bästa ställen inne i stan? Simrishamn och Sölvesborg skriver du ju om också. Vad tycker du är mest karakteristiskt för de städerna?
Ellington
Jag är ju från en sjöstad, Sölvesborg, och när jag bodde i Tyringe i slutet av 80-talet saknade jag havet så mycket. Det har jag faktiskt inte gjort i Kristianstad, inte lika mycket. Simrishamn är en gammal pittoresk stad, som även den ligger nära havet. Det som utmärker städer som den är att de har kvar mycket av den gamla bebyggelsen. Här i Kristianstad ska allt gammalt rivas, och det ska byggas nytt och stort. Kristianstad är inte en stor stad, men politikerna verkar tro det. I de flesta städer som ligger vid havet får man en speciell känsla, vet inte om det är för att man är uppväxt med havet, men det har även att göra med att städerna inte är för stora, eller är centrum för något som avskärmar från övriga delar av just den staden. Exempel, i Helsingborg har det varit miljoner och åter miljoner människor, men hur många av dem har flanerat runt i staden för att se allt fint? Där koncentreras allt på knutpunkten och Danmarksfärjorna.
Jag tycker alla de städerna ska göra mer PR för sin stad, och alla sevärdheter.