En upplevelse med blåmusslor och hälleflundra

Vad ska vi göra? Vi skulle haft ett halvt kilo persilja att mixa till den krämiga soppan med blåmusslor.  Vi skulle haft två slätvarar på 700 gram vardera till huvudrätten och så finns det bara en enda liten kruka med bladpersilja och sen två skivor hälleflundra. Vad gör vi?

– Hade vi inte några jordärtskockor i skafferiet?

– Åh! Jooo! Det blir gott! Vi kokar dem och kör den med den kokta persiljan i mixern. Det blir säkert jättegott med färska blåmusslor som du köpte.

– OK, jag tror dig!

 Jag skulle kunna berätta om varje steg i vår komposition av den extraordinära musselsoppa och den självsvåldiga hälleflundrekombination som blev resultatet av vår experimentlusta. Men Arlettas lyckliga magdans med stekpannan efter disken och min kamerahands darrning i skottögonblicket var i alla fall måttet på vår fröjd denna gastronomiska upplevelseafton.
.
Magdanserskans musselsoppa

1 kg färska blåmusslor

lagom mycket persilja (en kruka eller två kanske)

4 jordärtskockor

en scharlottenlök

3 dl vispgrädde

ca 1 dl vitt vin (vi använde matlagningsvin)

2 matskedar vit vermouth (extra dry martini går bra)

olivolja

Tvätta färska blåmusslor och knacka på skalet om de öppnat sig. Kassera dem som inte stänger sig. Finhacka scharlottenlöken medan Arletta tar fram mixern och kokar de skalade jordärtskockorna mjuka och låter persiljan koka med de sista 3 minuterna. Skockor och persilja mixas till en slät röra.

Fräs löken i olivoljan i en stor gryta. Lägg i musslorna i grytan. Häll på matlagningsvinet. Lägg på lock och låt koka tills musslorna har öppnat sig. Ta ur musslorna ur skalen och släng skalen. Ställ musslorna åt sidan, sila buljongen och häll tillbaka i grytan. Låt buljongen koka samman en stund (ja precis – du avgör själv hur länge; du kan det) Lägg i den mixade röran. Häll på grädden. Låt koka försiktigt några minuter. Häll upp i djupa tallrikar, lägg i musslor. Njut!

Läcker soppa med blåmusslor
Läckert med blåmusslor

Darrhänte kameramannens hälleflundra

2 skivor hälleflundra (ca 120 gram vardera; fast vi hade större)

2 ägg

mjöl

ströbröd

svartpeppar

(salt)

smör till stekning

 

Tre stora potatisar skurna i cm-tjocka skivor

4 morötter i skivor (skurna på längden)

några cm-tjocka skivor av färsk vitkål.

kummin

(salt)

Bladspenat. Haricovert.

Gör i ordning rotfrukterna och lägg dem på inoljad plåt. Pensla dem med olja och krydda med kummin. Sätt in i ugnen 200° tills de är mjuka.

Panera fiskskivorna. Vänd dem i mjölet (vi använde grovt rågmjöl från Bölaryds Kvarn i Smålandsstenar).  Vänd dem i det vispade ägget och vänd dem sist i ströbrödet. Stek skivorna i rikligt med smör, som inte ska bli för brunt. Förväll bladspenaten och fräs kort i smör. Förväll haricoverten.

Vi serverade tillsammans med ett mjukt rött vin – Hahn Pinot Noir 2014 och hela processen gjorde oss mycket lyckliga.

 

Inspiration till båda rätterna denna kväll kom från boken Ingrid og Eyvinds Livrätter av Ingrid Espelid Hovig och Eyvind Hellström

Ellington.

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

Alla dina kommentarer är välkomna

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggare gillar detta: