– Hade vi inte några jordärtskockor i skafferiet?
– Åh! Jooo! Det blir gott! Vi kokar dem och kör den med den kokta persiljan i mixern. Det blir säkert jättegott med färska blåmusslor som du köpte.
– OK, jag tror dig!
1 kg färska blåmusslor
lagom mycket persilja (en kruka eller två kanske)
4 jordärtskockor
en scharlottenlök
3 dl vispgrädde
ca 1 dl vitt vin (vi använde matlagningsvin)
2 matskedar vit vermouth (extra dry martini går bra)
olivolja
Tvätta färska blåmusslor och knacka på skalet om de öppnat sig. Kassera dem som inte stänger sig. Finhacka scharlottenlöken medan Arletta tar fram mixern och kokar de skalade jordärtskockorna mjuka och låter persiljan koka med de sista 3 minuterna. Skockor och persilja mixas till en slät röra.
Fräs löken i olivoljan i en stor gryta. Lägg i musslorna i grytan. Häll på matlagningsvinet. Lägg på lock och låt koka tills musslorna har öppnat sig. Ta ur musslorna ur skalen och släng skalen. Ställ musslorna åt sidan, sila buljongen och häll tillbaka i grytan. Låt buljongen koka samman en stund (ja precis – du avgör själv hur länge; du kan det) Lägg i den mixade röran. Häll på grädden. Låt koka försiktigt några minuter. Häll upp i djupa tallrikar, lägg i musslor. Njut!
Darrhänte kameramannens hälleflundra
2 skivor hälleflundra (ca 120 gram vardera; fast vi hade större)
2 ägg
mjöl
ströbröd
svartpeppar
(salt)
smör till stekning
Tre stora potatisar skurna i cm-tjocka skivor
4 morötter i skivor (skurna på längden)
några cm-tjocka skivor av färsk vitkål.
kummin
(salt)
Bladspenat. Haricovert.
Gör i ordning rotfrukterna och lägg dem på inoljad plåt. Pensla dem med olja och krydda med kummin. Sätt in i ugnen 200° tills de är mjuka.
Panera fiskskivorna. Vänd dem i mjölet (vi använde grovt rågmjöl från Bölaryds Kvarn i Smålandsstenar). Vänd dem i det vispade ägget och vänd dem sist i ströbrödet. Stek skivorna i rikligt med smör, som inte ska bli för brunt. Förväll bladspenaten och fräs kort i smör. Förväll haricoverten.
Vi serverade tillsammans med ett mjukt rött vin – Hahn Pinot Noir 2014 och hela processen gjorde oss mycket lyckliga.
Inspiration till båda rätterna denna kväll kom från boken Ingrid og Eyvinds Livrätter av Ingrid Espelid Hovig och Eyvind Hellström
Ellington.