Uppblåsbara Barbara den underbara, vem minns henne?

Underbara uppblåsbara Barbara – vem minns henne? Detta vill vi veta!

Har Robert Carl Oskar Robban Brobergs Uppblåsbara Barbara gjort något slags intryck på dig? Skriv då ordet JA + din ålder i kommentarsfältet och skicka.

Om du å andra sidan inte har något som helst minne eller intryck av nämnda låt, skriv då ordet NEJ + din ålder i kommentarsfältet (och skicka).

Uppblåsbara Barbara 1

Robert Carl Oskar Robban Broberg. Honom tänkte vi på idag. Arletta och jag satt och jobbade på lasarettet i Lund. Inte för att vi var sjuka. Utan för att vi tyckte att det var ett lämpligt ställe att sitta och spåna på i vårt kulturella arbete. Robert Broberg var ju sjukt full! Full av citat och full av helt egna idéer och full av kärlek och vansinniga infall. Ett tag kallade han sig för Zero om jag minns rätt. Och var det inte när han haft en livskris?Rakt ner i botten och upplevde sig som helt nollställd och när hans lilla fejs inte längre kunde hitta sitt jag.

Hans Båtlåt sitter vi och diskuterar när det var den kom. För mig känns den lika tidigt inympad som Evert Taubes Så länge skutan kan gå. Men att Underbara uppblåsbara Barbara var från 1969 överraskar mig inte. På mig sitter den i ryggmärgen som om jag hade fått den med modersmjölken.

Och jag är ju 69. År gammal alltså. Och det sägs ju att när man sitter på demensboendet med Alzheimers och har glömt vad man heter och vem det är som kommer varannan vecka och påstår att de är ens barn – ja då minns man ändå de gamla visorna som man själv sjöng som barn. Om bara någon spelar upp dem eller sjunger dem för mig. Och för mig kommer Robert Carl Oskar Robban Brobergs Uppblåsbara Barbara att vara en av de visor som kommer att få mitt somnande minne att tillfälligt vakna till liv när den dagen kommer.

Den svenska kulturskatten består alltså inte enbart av Strindberg, Wilhelm Moberg, Abba, Selma Lagerlöf, Moa Martinson, Ivar Lo och Sara Lidman. Förutom Fänrik Ståls Sägner och Bort längtande vekhet ur sotiga bröst kommer Underbara uppblåsbara Barbara att för alltid finnas inpräntad i det svenska folkets kollektiva minne.

Eller är det inte så? Får dagens skolelever i Sverige kanske inte lyssna på den klassiska youtubeinspelningen från -69 på svensktimmarna. Får de kanske inte ta del av ett av svensk underhållningshistorias stora ögonblick. Jag menar ögonblicket där en ung och mycket skämtlysten Robban Broberg överraskar sin matinépublik med sin visa om den nya ensamsexleksaken för osociala män.

Det som för mig är en självklar del i svensk musikkultur, är det kanske inte för dig? Detta vill jag så gärna veta. Kan du hjälpa mig få reda på det? Om Robert Carl Oskar Robban Brobergs Uppblåsbara Barbara har gjort något slags intryck på dig, skriv då ordet JA + din ålder i kommentarsfältet och skicka.

Om du å andra sidan inte har något som helst minne eller intryck av nämnda låt, skriv då ordet NEJ + din ålder i kommentarsfältet (och skicka). Resultatet kommer att ha stor betydelse för min och Arlettas fortsatta kulturgärning och ska redovisas här förstås.

Hälsningar Ellington

.

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

10 reaktioner till “Uppblåsbara Barbara den underbara, vem minns henne?”

 1. Jag är min hemstad Karlskogas största Robbanfan och jag älskar alla hans låtar. Eller iaf dom flesta…
  Dom … hm … mer ekivoka som på skivan En typiskt rund LP med hål i mitten är väl lite fräcka för min smak. Min stora favorit, som jag även tatuerat på mitt ben, är Just When I Thought It Was Over It Started Again från skivan Ree Pete & The Windshieldwipers från 87.
  Jag önskar hans låtar varje vardag på vår radiokanal cityradion 97.0 och 103.8
  Uppblåsbara Barbara gillar jag då jag tycker den är klämmig och jag lyssnar ofta på den på plattan.
  Jag e’ född 72!

  1. Detta är intressant. Du vet såklart mycket mer om Robban än vi. Visserligen – han har alltid varit en älskad artist – men jag ska erkänna. Varken LP med hål i mitten eller The Windshieldwipers kände jag till. Och de är ju inte precis lätta att hitta på nätet heller. Skulle ju hemskt gärna vilja höra dem. Jag vet inte om du (eller någon annan här) kan hjälpa oss.
   Ellington

 2. Ja, min far sjöng den ofta för mig och min bror under vår uppväxt. Född: 1991

 3. Javisst, en mycket speciell personlighet som jag inte direkt förknippar med just den låten, kanske för att jag då tyckte att den var lite löjlig 🙃 Det var då, idag tänker jag på Robert Carl Oscar Broberg som en stor konstnärssjäl med ett trassligt inre. Tyckte mycket om hans personliga utstrålning liksom många av hans fyndiga låtar.
  MaltAnita 57 år 😬

  1. Ja, MaltAnita, Jag minns att jag älskade hans framträdanden redan från början. Det kändes som att han var älskad av många. Och hans humor var alltid generös och varm tycker jag. Jag tror att han hade varit i USA och gått igenom en kris där. Jag minns i alla fall att han kom tillbaka med en show med mycket andlighet, som kanske andades new age, men jag minns den som att den gick till mitt hjärta.
   Ellington

 4. Ja – 42 år men jag uppfattade inte Barbara då som en sexleksak som jag senare fick veta att hon var… 😉😂😁

 5. Ja 53 Mitt första minne av honom är hans barnprogram, som kanske inte är så känt idag. The Pling & Plong Show. Mitt främsta minne från det är när han spelade en robot. 🙂 Han var min mammas favorit och såg honom även live.

Alla dina kommentarer är välkomna