Ellington till Arletta – Wow i Köpenhamn!

Vad tänker du på när jag säger njutning i Köpenhamn? Själv lämnade jag mina kroppsliga njutningar för en stund på svenska sidan sundet och gavs en resa genom Monet, hans målningar och hans resa från impressionism till expressionism.
VA? Frågar du mig!

Jo säger jag!
Att lägga hela sitt liv på att måla det intryck som världen gör på mig. Bara det är så jävla stort! När jag ser alla målningarna som Monet gjort av London Bridge – han målade alla de INTRYCK som bron gav honom i olika ljus och dagrar. Bara det fick håret att resa sig på min kropp. Och alla andra motiv vilkas intryck han uttryckte med sådan envishet och precision.
Och sen – när han i sina sista år – med världen i fullt krig 1914 – 18, hans hustru och son insjukande och döda, han själv nästan blind. Berövad sina intryck som han lagt sitt liv på att måla, vänder han på allt och vill ge UTTRYCK för allt han känner. Och gör det!
Den resan från impressionism till expressionism får mina tårar att strömma av sorg och lycka.
Vi var på Ordrupgaard i Köpenhamn. Utställningen heter ”monet beyond impressionism”.
Aldrig mer kommer du att kunna se dessa verk, inlånade från all världens konstmuseer, samlade på ett ställe!
Sista dag 4 dec 2016
Ellington

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

Alla dina kommentarer är välkomna