Virtual reality – robotnjutning?

Man pratar om robotsex. Och man talar om att det kan vara en ersättning för partnersex. Och jag undrar jag.

Själv har jag olika typer av kroppslig njutning. I min värld handlar njutning med partner om interaktion i någon form. Detta kan ifrågasättas, men så är det för mig. Jag tillfredsställer mig själv förstås också och upplever detta i grunden som en njutning utav ett annat slag, som skiljer sig så starkt från partnersex att det känns tveksamt att säga att det ena skulle kunna ersätta det andra.

Om jag skulle använda en robot då, så som jag hörde det diskuteras igår på RFSUs podcast med Julia Skott, så skulle det vara ett komplement. Till självtillfredsställelse. Ett autosexhjälpmedel som jag skulle använda i syfte att förhöja eller variera effekten helt enkelt. För även om jag ligger med Uppblåsara Barbara, så är det ju inte en person jag träffar och njutningen är alltså inte på det interaktiva planet.

Annorlunda blir det om jag använder en robot i stil med ett vibratorägg att införa i olika öppningar. Det kanske inte styrs av mig då, utan av en annan person. Då blir roboten ett interaktivt hjälpmedel.

Ett märkligt mellanting blir de ”hubbotliknande” robotar som kanske inte ännu finns på någon marknad, men som kommer. Alltså robotar i mänsklig figur. Som kan beröra, smekas och även prata så att det kan upplevas som kommunikation. Eller ännu mer avancerat, att det med inbyggd dator faktiskt skapas en form av kommunikation med en artificell intelligens, som också kan ge uttryck som simulerar känsloreaktioner och som även kan stimulera njutningar hos mig. Detta tycker jag verkar som ett drömlikt mellanland mellan verklighet och fiktion, som nog inte är helt lätt att orientera sig i. Det skulle bli en intensiv simulering av verklighet. För mig påminner det rätt mycket om den verklighetssimulering jag upplever när jag läser skönlitteratur. Är skönlitteratur en ersättning för verkligt liv?

Ska man tillråda eller avråda sådan robotnjutning. Ja det fanns ju, och finns fortfarade, de som avråder från överdrivet romanläsande för att det för en bort från den riktiga verkligheten. Eller är sexhubboten något kvalitativt nytt som vi inte har en aning om hur det påverkar vår upplevelse av verkligheten. Jag får prata med Arletta om det här när vi ses på lördag.

 

Om du läser engelska – The Telegraph om framtiden med humanoida sexrobotar.

Ellington

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

2 reaktioner till “Virtual reality – robotnjutning?”

  1. Jag läser med stor behållning. Ögats erotiska öppning, den som tar in världen. Som man (medgiver jag nu) hittar du snabbt min utforskande blick, som sagt.

    1. Jag fastnade för din formulering ”ögats erotiska öppning”. Det vore intressant om du ville utveckla den tanken lite. Hälsningar Ellington

Alla dina kommentarer är välkomna