Tébutik i Ellingtons smak

Inlägget är reklam för Tekungen och innehåller annonslänkar. Tekungen är en tébutik på nätet, som jag ska visa er idag. Någon av er kanske tycker det är en bra idé. Att ge bort té som julklapp eller födelsedagspresent.

tebutik 1
Det går bra att göra té själv också. Till exempel av nässlor och hallonblad (foto Ellington)

Det första jag hittade i butiken var något som passar mig. Eftersom mitt hushåll är ett singelhushåll, och eftersom jag vill kunna bjuda Arletta på morgonté på sängen när hon är här på besök, så fastnade jag för en ”tea for one set” – kopp och kanna i ett. Kannan står i koppen, och jag tror det är bra att koppen är varm när jag häller upp téet. Min tébutik har flera varianter. Bland annat en med blommigt mönster, och en där själva kannan är i glas, och en som jag själv tycker är ganska härlig med mörkblått himmelsmönster och stjärnor.

När det gäller té, så vill du kanske pröva sydamerikanskt Maté. Där säger receptet i annonsen att man tar en tesked maté till 1,5 dl 80-gradigt vatten och att man ska låt det dra 3 – 6 minuter. Det blir säkert gott och bra. Men jag ska bara berätta en sak då, som jag var med om på 1980-talet när jag jobbade ihop med två chilenska killar ett tag. De bjöd mig på maté och deras recept var lite annorlunda om man säger så. De hade med sin några små kalebasser.

De fyllde dem helt och hållet med de torra matébladen. Sedan tryckte de i några sockerbitar. Ganska många vill jag minnas. Så hällde de på hett vatten så att téblad, vatten och socker var som en gröt. De lade i mer matéblad när det hela sjönk ihop och mer hett vatten tills det var fullt. Det fick dra några minuter, ja. Och sedan tog de fram de speciella sugrör som används till maté, med en sil i den ände som man sticker ner i téet. Denna starka, söta ”buljong” satt vi och sög i oss. Det smakade kraftigt och gott. Desutom hade det en starkt uppiggande effekt för att uttrycka sig milt. Jag vet inte om de hade någon specialsort, men jag gick som på små moln resten av den dagen. Men om du köper maté, så är det kanske ändå bäst att följa annonsörens recept.

Klassiskt Earl Grey är favoriten för mig. Den finns förstås som Fairtrade.

Ett enkelt och bra grönt té är Fog Green.

Om jag vill ha ett grönt té som är riktigt exklusivt så köper jag Organic Sencha Genji (Fairtrade).

Vill du köpa en presentvariant så kan du också köpa blommande té. Om du dricker det i en kopp av glas så får du förutom smaken också en estetisk upplevelse för ögat.

Ellington

 

.

 

.

.

..

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

3 reaktioner till “Tébutik i Ellingtons smak”

  1. Tébutiker både på stan och på nätet är livsfarliga för mig och min plånbok. Maté är väl gott och väldigt bra för kroppen dessutom. Får inte klicka på alla dina länkar. Får det där ”vill-ha” begäret direkt 😀

    1. Åhå, Kristallina! Vad roligt att kunna fresta dig så! Men såklart ska du inte låta dig inledas i sådant som tömmer din plånbok helt hämningslöst. Men jag hoppas förstås att inte alla har sådana hämningar som du 😉 😉 😉 🙂

Alla dina kommentarer är välkomna