E-böcker och ljudböcker på shoppinglistan

Inlägget är annonsinlägg för Storytel och innehåller annonslänkar. Arletta och Ellington shoppar e-böcker och ljudböcker.

e-böcker 1
En analog bokhylla på biblioteket i Bäckefors fotad 2006 (foto: Ellington)

Arletta: Firar du jul?

Ellington: Hittills har jag alltid gjort det. I år är första gången jag har gjort något annat än att pynta till advent.

Arletta: Så vad har du gjort i stället?

Ellington: Det vet du väl. Det var då vi gick på seminarierna om hur man skriver barn- och ungdomsböcker.

Arletta: Köper du några julklappar då?

Ellington: Jag tycker det kan bli lite hysteriskt.

e-böcker 2
Bokläsning (foto: Ellington)

Arletta: Men jag vill gärna kolla på lite böcker. Jag älskar att bara gå och plocka och kolla det som jag råkar hitta. Jag kollar gärna helt slumpvis.

Ellington: Kolla här då! Här har du e-böcker och ljudböcker. Själen har inga rynkor av Ewa Swedenmark. Det är en hel serie. Ska jag köpa den till dig?

Arletta: Varför inte till dig? Den passar väl – en ungdomlig själ i en gammal kropp 😉

Ellington: Visst – men inte till dig då? Läs här: ”lustfyllda berättelser där fokus ligger på hur kvinnor 60 idag lever och förväntas leva.”

Arletta: Det står att det utspelar sig i Aspudden i Stockholm. Har inte du släktingar där?

Ellington: Jo. Och vänner. Ska vi åka dit?

Arletta: Dom kanske vill vara med på vårt projekt Gröna Lampan?

Ellington: Det tycker jag vi kollar!

Arletta: Titta här nu! Det här kanske passar till projektet. Samtal med vänner. Sally Rooney heter författaren. Den handlar om poesiaftnar.

Ellington: Ja, men det är bara början på det hela. Det blir ju kärlek över generationsgränserna. Ser du?

Arletta: Det har väl du varit med om? Det kan vi diskutera om vi läser den tillsammans.

Ellington: Du! Från det ena till det andra. Här är fler e-böcker. Den här  tycker jag att du skulle läsa om du vill lära dig att kommunicera med mig.

Arletta: Omgiven av idioter, av Thomas Eriksson?

Ellington: Precis! ”Boken ger dig de viktigaste verktygen för att förstå skillnaderna mellan olika kommunikationsstilar.”

Arletta: Så, vem av oss är det som … ? Tja, jag tänkte just på nåt annat. Om vi åker till Aspudden och hälsar på dina släktingar där. De har väl barnbarn. Köper vi den här till dom så får vi nåt att prata om tror jag.

Ellington: Bajsboken? Av Pernilla Stalfelt. Det passar ju till ett annat av våra projekt.

Arletta: Det gör det faktiskt. Men det räcker ju att prata med dom om detta. Det är ju viktigt.

Ellington: Både för barn och vuxna.

e-böcker 3
Digitalt och analogt – Biblioteket i Fredrikstad i Norge juli 2006 (foto: Ellington)

Arletta: Hur gamla är de barnbarnen.

Ellington: De yngsta är bara två tre år, men de äldsta är nog nio i alla fall.

Arletta: Ta den här ljudboken då. Den kommer de lite äldre barnen att älska!

Ellington: Katitzi av Katarina Taikon. Den är ju en riktig barnklassiker. Vad bra!

Arletta: Ja, den håller idag också! Om den romska flickan.

Ellington: Om de gillar den kan de ju köpa hela serien.

e-böcker 4
Sommarläsning (foto: Elliington)

Arletta: Du! Kolla. Den här ljudboken kommer ut just idag. Den tror jag är intressant när vi ska ge ut vår saga. Förlagspodden – avsnitt 15 heter den.

Ellington: Detta handlar den tydligen om: ”Varför kommer just den här boken ut? Men inte den? Vilka böcker är intressanta just nu? Vad händer egentligen på ett förlag?” Det där vill jag också att vi kollar närmare på.

Arletta: Innan vi går ut och promenerar, vill jag att du tittar på den här. Tror du inte att den kan vara nåt för mig. Jag vill ju lära mig nyanserna i det svenska språket. Så att jag kan använda det uttrycksfullt och inte bara göra mig förstådd.

e-böcker 5
Framför datorn (foto: Ellington)

Ellington: Om ett ord. ”Varför säger vi som vi gör? Och varför heter det som det heter? ” Den vill jag köpa till dig.

Arletta: Du kanske ger mig den som present när vi ses igen efter nyår? Då kanske jag vill ge dig nånting också.

Ellington: Ska vi gå och simma nu?

Arletta: Det behöver vi. Vi kan inte bara sitta här framför datorn.

.

.

Författare: Arletta Ellington

Vi är två personer - Arletta och Ellington. Här presenterar vi oss var för sig. Arletta först: ARLETTA kallar jag mig och jag gillar det namnet. Det låter skoj, lätt och lekande, levande och lite kvittrande - sån som jag gärna är. Jag gillar att leka, även med livets mest seriösa saker. När jag var yngre valde jag ett lekfullt yrke, som teaterregissör. Jag har dessutom mött den andra, mörka, sidan av livet, som jag har distanserat mig från. Nu lever jag med fokus på det som är det bästa i livet och ger mig själv chansen att hitta de skönaste ögonblicken i det vardagliga. De värsta dagarna har passerat och det bästa i livet är det som jag väljer. Det vill jag beskriva och dela med mig av, så njuter vi tillsammans … . Jag kallar mig ELLINGTON, ett namn jag förknippar med musik och kreativitet. Duke Ellington, jazzlegenden representerar livsbejkande njutning och eftersom jag titulerade Arletta hertiginna i mitt första brev till henne, så tänker jag mig som hennes hertig ( = duke) på denna bloggen. Jag leker gärna seriöst - som till exempel litteraturforskning - vilket jag ägnade en del av mitt yrkesliv åt. För mig syns livets ljusa sidor tydligast i kontrast mot de mörka. Jag låter livets skönhet fånga mig när det far förbi. Och om jag lyckas när jag skriver - ja, då har jag kanske synliggjort det sköna.

9 reaktioner till “E-böcker och ljudböcker på shoppinglistan”

 1. Christmas is celebrated all over the world. Though we are Hindu by religion, I decorate the indoors and even put up a small Christmas tree. I love this occasion and feeling of gifting and happiness… 🙂 I just bought two e-books yesterday, Kindle versions. I don’t quite like audio books as I think they fail to provide the pleasure of reading.

  1. Maniparna, I agree with you that there is an important difference between listening to a book and reading it yourself. But I remember when I was a kid, my older sister used to read for us younger brothers and sisters in the evenings. Those were occasions that we deeply enjoyed. I especially remember she read Walter Farley’s books about the Black Stallion.
   Ellington

 2. Julfirandet och pynt var roligt när barnen var små. Nuförtiden hänger jag stjärnor i fönstren och dekorerar lite inomhus. Julklappar har vi slutat med i familjen. Det blir riktiga julkort till varandra istället.
  Ljudböcker…. Storytel. Jag har varit med Storytel i många år. Har läst så länge jag kan tänka men när jag blev sjuk fick jag ett problem. Kan inte hålla i en bok en längre stund och absolut inga inbundna böcker och jag kan inte lägga boken på ett bord och titta ner heller. Fast helt utan böcker kan jag inte leva.
  Så här ser mitt läsande ut. Läser en fysisk bok innan jag somnar i ungefär ½ timme. Måste vara en pocketbok som inte får ha mer än 450 sidor.
  Jag lyssnar på Storytels ljudböcker när jag städar, diskar, stryker… allt som man gör utan att tänka. Så har jag gjort i många år nu.
  ”Omgiven av idioter”! Ni måste läsa eller lyssna på den! Helt otroligt bra.

  1. Roligt och bra att det funkar med ljudböcker, men trist förstås att du inte kan läsa som du önskar. Tack för rekommendationen (”Omgiven av idioter”).
   Själv läser jag väldigt ostrukturerat. Just nu en doktorsavhandling om Virtual Reality som konstform. Samtidigt läser jag Marina Abramovics självbiografi ”Gå genom väggar”. Nyligen läste jag om Irvin D Yaloms roman ”When Nietzsche Wept” som tyvärr inte finns på svenska men som jag rekommenderar om du gillar att läsa på engelska. En del böcker – mest romaner – har betytt mycket för mig. Just nu läser jag inte så himla mycket, men det går i vågor. Så brukar det vara för mig.
   Ellington

   1. ”When Nietzsche Wept” har hamnat på ”vill-läsa-listan”. Ska kolla om den finns på tyska men det går rätt bra på engelska med. Tack för tipset!

 3. Sedan barnen blivit äldre så var jag ”tvingad” att fira jul hos min syster. Jag gjorde det för mammas skull, men när hon dog så avsa jag mig all kontakt med min syster, efter alla år hon var en tyrann. Jag tycker om att vara hemma för mig själv, och firar inte jul mer än att jag äter julmat. Men i år ska jag till min vän som är ensamstående och hon har en liten pojke på 1.5 år. Otroligt vad svårt det var att köpa julklappar till en sådan liten grabb! Men fick ihop några stycken iallafall. Mitt mål var att köpa många, för nöjet i den åldern är ju att öppna dem, men samtidigt ska det ju vara roliga klappar. Blev inte mer än 5-6 stycken, men det får minsann räcka, värsta jag vet är att köpa presenter för min fantasi är 0 och har mycket beslutsångest. 😂 Hade en tjejkompis med mig som hjälpte mig. 😊E-böcker låter intressant, har tänkt mycket på det, för jag har inte läst ”riktiga” böcker på många år. Den sista boken jag köpte var för ungefär tio år sedan, Agenten med John Grisham, har fortfarande inte öppnat den! 😂😂😂😂

  1. Du har berättat tidigare att du saknar tiden när dina egna barn var små. Därför är det fint att höra hur du har ett så starkt engagemang i din väninnas barn. Det låter som att det kan bli en bra jul. Vi önskar dig härliga stunder med lek och pappersprassel.

   Apropå e-böcker, så är det väl inte så stor skillnad mot vanliga. Man läser texten på en skärm i stället för på papper. Ljudböcker däremot kan vara ett lyft för läsare som har svårt att läsa längre texter.
   Ellington

Alla dina kommentarer är välkomna